ua en ru

Допінговий скандал в Росії: як розвиваються події

Допінговий скандал в Росії: як розвиваються події Фото: Віталій Мутко - один із винуватців допінгового скандалу в Росії

Розбираємося в одному з наймасштабніших спортивних скандалів року

У Росії розгорається черговий допінговий скандал, який може призвести до історичного рішення - усунення однієї з найсильніших країн-учасниць Олімпіади-2016 від участі в Іграх в Ріо-де-Жанейро.

18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) виклало у себе на сайті доповідь, в якому розповідалося про повсюдне застосування російськими спортсменами допінгу під час Олімпійських ігор у Сочі в 2012 році. РБК-Україна пропонує пригадати, з чого все починалося і чим може закінчитися.З чого почався допінговий скандал в Росії

Восени 2015 року німецький канал ARD випустив серію документальних фільмів про застосування російськими спортсменами заборонених препаратів. WADA вирішило перевірити інформацію телевезионщиков і завело власне розслідування.

Один з головних борців з допінгом Росії Григорій Родченков був звільнений з Московської антидопінгової лабораторії. Через півроку Родченков втік з Росії і перебрався в США. І там він дав скандальне інтерв'ю New York Times, в якому звинуватив кількох російських чемпіонів у застосуванні допінгу.

Інтерв'ю зацікавило WADA і вони завели нове розслідування. Керувати процесом призначили професора Річарда Макларена, який розв'язав попередній допінговий скандал в Росії, пов'язаний з легкою атлетикою.

Макларен не вважає своє розслідування завершеним. Він хоче його продовжити, але його зобов'язали зробити доповідь по Росії до початку Олімпіади-2016.

Допінговий скандал в Росії- Доповідь Макларена Фото: доповідь Макларена

Ось основні тези з документа:

1. Росія на рівні влади розробила схему підміни позитивних допінг-проб. У процесі брали участь співробітники ФСБ, міністерства спорту та інші.

2. Керував процесом підміни заступник міністра спорт Мутко Юрій Нагорних.

3. Схема підміни допінгу застосовувалася, крім Ігор в Сочі, на чемпіонатах світу з легкої атлетики і водних видів спорту, а також Універсіаді.

4. Підміна допінг-проб відбувалася у багатьох видах спорту. Найбільше підміненого тестів було виявлено у легкій атлетиці – 139 проб. Далі йдуть: важка атлетика – 117, неолімпійські види спорту – 37, паралімпійські дисципліни – 35, боротьба – 28, веслування на байдарках і каное – 27, велоспорт – 26, ковзанярський спорт – 24, плавання – 18, хокей – 14, лижні гонки – 13, футбол і академічне веслування – по 11, біатлон – 10, бобслей, дзюдо, волейбол – скрізь по 8, бокс і гандбол – по 7, тхеквондо – 6, фехтування і тріатлон – по 4, сучасне п'ятиборство і стрілянина – по 3, пляжний волейбол і керлінг – по 2, баскетбол, вітрильний спорт, сноуборд, настільний теніс, водне поло – по 1.

Чим може обернутися допінговий скандал для Росії

В WADA дуже різко відреагували на доповідь Макларена. В агентстві вважають, що Росію потрібно не допустити до участі в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро. У МОК поки що не говорили про виключення, але голова комітету Річард Бах заявив, що "МОК негайно прийме жорсткі заходи відносно кожного, хто замішаний у цій справі, ніби то окрема людина або організація".

Крім Олімпіади, Росія може постраждати і в інших видах спорту. ФІФА вже зажадала від WADA деталей про застосування допінгу у футболі. Якщо порушення російських спортсменів будуть доведені, Росію можуть позбавити права участі в міжнародних змаганнях або відібрати проведення ЧС з футболу 2018 року.