ua en ru

СБУ за 3 тижні затримала 9 лідерів сепаратистів, - Наливайченко

Служба безпеки України (СБУ) за три тижні затримала дев'ятьох лідерів сепаратистів.

Служба безпеки України (СБУ) за три останніх тижні затримала дев'ятьох лідерів сепаратистів. Про це зі сцени на Майдані Незалежності заявив голова СБУ Валентин Наливайченко (на фото), повідомили у пресс-центрі спецслужби.

Глава СБУ також закликав громадян України допомагати виявляти сепаратистів і диверсантів, звертаючись з інформацією про них до силовиків.

"Ми не боїмося ні сепаратистів, ні корупціонерів, ні окупантів. Настав час звільнити та вигнати з України їх усіх. Звертаюся - допомагайте правоохоронцям звільнити наші міста від диверсантів, які підривають і підбурюють українців до сепаратизму", - заявив Наливайченко.

Як повідомлялося напередодні, СБУ розпочала досудове розслідування у 22 кримінальних процесах за фактами сепаратистської діяльності. За подібні протиправні дії затримано 7 громадян України, зокрема самопроголошені "керівники" місцевої влади, щодо яких українськими судами обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

"У зв'язку з намірами реалізувати в південно-східних областях нашої держави так званий "сепаратистський сценарій"... Служба безпеки України попереджає керівників органів місцевої влади про злочинність дій, що створюють передумови до вчинення злочинів, передбачених ст.109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) і ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Служба безпеки України спільно з МВС України вживе жорстких законних заходів для припинення таких злочинів", - йшлося в повідомленні СБУ.

Як заявив днями в.о. генерального прокурора Олег Махніцький, в Україні за сепаратизм затримано 14 осіб. За його словами, дано санкцію на затримання ще дев'яти осіб, щодо яких складено повідомлення про підозру і вони оголошені в розшук. Також Махніцький зазначив, що станом на 20 березня 2014 р. відкрито 137 кримінальних проваджень, пов'язаних із сепаратизмом.

18 березня у прес-службі ГПУ повідомляли, що правоохоронні органи розслідують 133 справи за звинуваченнями в сепаратизмі, зокрема: 18 - органами прокуратури; 81 - органами внутрішніх справ; 36 - Службою безпеки.

На думку Наливайченка, всі кримінальні справи проти сепаратистів мають бути відкриті для громадськості.