ua en ru

Приватні компанії змушені продавати газ "Нафтогазу", незважаючи на рішення суду

Незважаючи на те, що 16 грудня 2014 р. Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позовні вимоги приватних газовидобувних компаній стосовно постанов Кабінету міністрів про монополізацію газового ринку України, а пізніше Київський апеляційний адмінсуд відхилив апеляційні скарги Кабміну і НАК "Нафтогаз", судовий розгляд не завершено. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Гра на пониження. Уряд Яценюка знижує вартість газодобувних компаній".

В даний час, згідно з постановою Кабінету міністрів №596 від 7 листопада 2014 р., значну частину газу приватні українські видобувні компанії змушені продавати НАК "Нафтогаз". "При цьому, знижка від ринкової ціни досягає 1,5 тис. грн за 1 тис. куб. м (при тарифі 5,7 тис. грн за 1 тис. куб. м без ПДВ і транспорту). На питання, де осідають гроші після таких операцій, читач може відповісти самостійно", - підкреслює автор статті.

Нагадаємо, 14 листопада 2014 р. найбільші газовидобувні компанії подали колективний позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати незаконним та скасувати постанови Кабінету міністрів №596 і №599, якими уряд зобов'язав 90 промислових підприємств закуповувати газу тільки у НАК Нафтогаз України до березня 2015 року.