ua en ru

Більшість підприємств з 1 липня не можуть зареєструвати податкові накладні, - бізнес-асоціації

Більшість підприємств з 1 липня не можуть зареєструвати податкові накладні, - бізнес-асоціації Фото: реєстрація податкових накладних

ДФС і бізнес чекають прийняття нових правок, - експерти

За даними бізнес-асоціацій України, з 1 липня більшість підприємств в Україні не можуть зареєструвати в системі податкові накладні. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Бізнес сподівається на продовження тестового режиму електронного адміністрування ПДВ".

Згідно з чинним законодавством і діючою формулою, у даних підприємств накопичено від'ємне значення об'єкта оподаткування. Це означає, що якщо постачальник не може зареєструвати накладну, то покупець втрачає своє право на податковий кредит і відшкодування ПДВ, відзначається в статті.

"Це навіть не скарги бізнесу, це норма так прописана некоректно", - пояснила голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

А гендиректор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов додав, що в їхньому випадку ця проблема носить одиничний характер.

ДФС мала вирішити це питання за допомогою овердрафту (1/12 від суми нарахованого та погашеного ПДВ за останні 12 місяців плюс переплати), яким, на думку Дроговоз, від'ємне значення вдалося б перекрити і дати можливість бізнесу реєструвати накладні в електронній системі.

"ДФС комусь щось налічує, комусь - ні. Але так ніхто і не бачив цього алгоритму, механізму. Підприємство сидить, як сліпе кошеня. Поки бізнес на собі не відчує всю глобальність того, що відбувається, він буде пасивний . Мені сподобалася чийсь жарт, що краще б сьогодні указом Президента продовжити липня до 32, 33 і так далі", - зазначила глава комітету з податкових питань Громадської ради при ДФС Тетяна Шевцова.

15 липня - граничний термін реєстрації накладних. За словами керівника групи експертів Спілки податкових консультантів Людмили Рубаненко, ДФС і бізнес чекають прийняття нових правок. У законопроекті передбачено продовження терміну реєстрації.

Нагадаємо, робоча група Мінфіну і ВР домовилася подовжити тестовий режим електронного адміністрування ПДВ до 1 серпня.