ua en ru

Вілкул: Системна установка відеокамер допомагає у боротьбі з тероризмом

Комплекс заходів для протидії тероризму в Україні включає в себе ведення безперервного патрулювання вулиць, систему швидкого реагування та систему відеоспостереження. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул в ефірі ток-шоу "Шустер Live" на телеканалі "Інтер".

"Комплекс заходів, які необхідно проводити, щоб протидіяти тероризму, дуже великий. Це ведення безперервного патрулювання, необхідна система швидкого реагування, необхідна система встановлення відеокамер", - заявив Вілкул.

За його словами, досвід теракту на території України, який стався в Дніпропетровську в 2010 р. ляже в основу антитерористичних заходів для всієї країни.

"Теракт в Дніпропетровську в 2010 р. став, як грім серед ясного неба. Україна не перебуває у стані війни, у нас немає ні міжрегіональних, ні міжрелігійних і ніяких інших конфліктів, і тим не менш сталися теракти. Починаючи з 2010 р. в Дніпропетровській області розпочато будівництво декількох систем. Перше - це система патрулювання вулиць. Було закуплено 120 автомобілів марки SsangYong, зібраних в Україні, які були оснащені необхідними системами GPS і планшетними комп'ютерами, для того, щоб швидше проходила інформація. Щоб коли дзвонять диспетчеру 02, інформація не проходила ланцюжок спочатку на райвідділ, потім на міськвідділ, а щоб відразу йшла на планшет. Друге - була створена система екстреної медицини. Була встановлена ​​система GPS, збільшено кількість пунктів базування "швидкої допомоги" і була створена єдина диспетчерська, яка повністю координується через комп'ютер, і ті машини, які ближче знаходяться, під'їжджають на виклик. Можу сказати, що ці дві системи зіграли вирішальну роль у тому, що у нас тоді не було смертельних наслідків. Цей локальний досвід в локальній ситуації зараз вивчається антитерористичними службами та буде поширений", - повідомив Вілкул.

Крім того, за його словами, зростає роль системи відеоспостереження, яке все частіше допомагає ідентифікувати терористів.

"У 90% випадків дуже ефективними є камери. Ми могли бачити це і по Бостону. Терористів знаходять саме через камери. Тому системна установка відеокамер є дуже важливою. Отже, патрулювання, заходи швидкого реагування, установка відеокамер і негативне ставлення суспільства до явища тероризму є ключовими", - підкреслив Вілкул.

Читайте також: Вибухи в Бостоні: Троє загиблих, більше 140 постраждалих і темношкірий підозрюваний (фото, відео)