ua en ru

В СБУ підтвердили затримання "народного мера" Миколаєва

У Службі безпеки України підтвердили затримання "народного мера" Миколаєва Дмитра Ніконова.

У Службі безпеки України підтвердили затримання "народного мера" Миколаєва Дмитра Ніконова. Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"28 липня ц.р. СБУ затримала самопроголошеного "мера" р. Миколаїв - громадянина України Ніконова Д.В., якого підозрюють у закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України і порушенні громадського порядку", - йдеться в повідомленні.

"Встановлено, що Дмитро Ніконов - ніде не працюючий мешканець обласного центру, разом із спільниками в кінці лютого 2014 р. організував публічні заходи, спрямовані на порушення територіальної цілісності нашої держави і дестабілізацію ситуації в регіоні. На початку березня Д. Ніконов провів у Миколаєві біля Меморіалу слави Героям-Ольшанцям незаконні вибори Миколаївського міського голови, під час яких проголосив себе так званим "народним мером". Крім цього, він організував на тому ж місці бутафорський "референдум" про створення т.зв. "федерального округу" на півдні України та його виходу зі складу держави", - додали в СБУ.

Згідно з повідомленням, Ніконов неодноразово влаштовував пікети біля військових частин, підбурюючи військовослужбовців відмовлятися від виконання службових обов'язків і підтримувати терористів.

Крім того, "народний мер" особисто поширював серед місцевого населення друковані матеріали антиукраїнського змісту.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст.109, ч.2 ст.110, ст.293 Кримінального кодексу України.

29 липня судом винесено постанову про обрання затриманому запобіжного заходу - тримання під вартою. Тривають слідчі дії.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про затримання лідера миколаївського "Антимайдана" Дмитра Ніконова.