ua en ru

На борту затриманого в Панамі судна КНДР виявили два літаки МіГ-21

На борту затриманого в Панамі північнокорейського судна в контейнерах виявлено два літаки МіГ-21. Про це йдеться в повідомленні Президента Панами Рікардо Мартінеллі Беррокаля.

Беррокаль 21 липня 2013 р. особисто побував в порту і розмістив у своєму мікроблозі фотографії винищувачів радянського виробництва. На фотографіях видно, що літаки знаходилися в контейнері без озброєнь, а їх фюзеляжі були закріплені тросами.

Раніше влада Куби визнала, що зброя на борту північнокорейського судна, затриманого при перетині Панамського каналу, була кубинського походження. У заяві Міністерства закордонних справ Куби також зазначалося, що застаріле озброєння було направлено до Північної Кореї з метою ремонту.

Читайте також: Панама затримала північнокорейське судно, що таємно перевозило зброю

Судно під північнокорейським прапором було зупинено в Панамському порту Мансанільо ввечері 15 липня 2013 р., після того як панамська влада отримала інформацію про що знаходиться на ньому вантаж наркотиків. Замість цього при обшуку було знайдено зброю в контейнерах з цукровим піском. Екіпаж корабля чинив опір при арешті, а капітан спробував покінчити з собою.

Рада Безпеки ООН виступила із заявою про те, що розслідує затримання північнокорейського судна з кубинською зброєю в Панамі. Слідчі дії будуть здійснюватися спеціальним комітетом з санкцій.

Проти КНДР введено ембарго на імпорт і експорт озброєнь, за винятком легкої стрілецької зброї та боєприпасів до нього. Для будь-яких збройових поставок в КНДР необхідно заздалегідь сповіщати комітет з санкцій Ради безпеки ООН.

Делегація експертів ООН, за неофіційними даними, прибуде до Панами 5 серпня 2013 р.