ua en ru

Стамбульська поліція розігнала водою і газом черговий мітинг

Турецька поліція застосувала водомети і сльозоточивий газ при розгоні чергової акції протесту проти уряду Реджепа Таїпа Ердогана у Стамбулі.

Турецька поліція застосувала водомети і сльозоточивий газ при розгоні чергової акції протесту проти уряду Реджепа Таїпа Ердогана у Стамбулі.

Протестуючі збиралися 13 липня 2013 р. пройти маршем у напрямку до парку Гезі, проте поліцейські, розсіявши натовп, продовжили переслідування демонстрантів в довколишніх провулках, щоб не дати їм перегрупуватися на вулиці Істікляль біля площі Таксим.
Окрім сил поліції, мітингуючі також зіткнулися з опором торговців, незадоволених тим, що акції протесту, що проходили в центрі міста протягом декількох тижнів, зашкодили бізнесу.

Читайте також: У Туреччині пройшли маніфестації на підтримку екс-Президента Єгипту Мурсі

Приводом для демонстрацій став законопроект, що передбачає позбавити Асоціацію архітекторів і інженерів (TMMOB) повноважень схвалювати або відхиляти містобудівні проекти. Законопроект, схвалений парламентом на цьому тижні, розглядається опозицією як помста уряду професійному об'єднанню, що взяло активну участь в акціях протесту. Саме члени TMMOB порушили позов проти плану перебудови парка Гезі, який викликав перший вибух незадоволеності, що переріс у багатоденні заворушення.

Нагадаємо, 7 липня в Туреччині поліція затримала близько 60 осіб під час розгону демонстрації в Стамбулі. Декілька тисяч демонстрантів зібралися на площі Таксим, вони спробували прорватися на територію парка Гезі, який був оточений поліцією. Правоохоронці пустили в хід водомети і сльозоточивий газ.

Читайте також: Суд у Туреччині скасував рішення уряду про забудову парка Гезі

У зіткненнях постраждали 12 журналістів. За іншими даними, 12 журналістів опинилися серед затриманих. Всього у відділеннях опинилися майже 60 осіб.

Також було арештовано декілька іноземців. Поліція намагалася затримати навіть тих лікарів, хто надавав першу допомогу пораненим демонстрантам.

Влада Стамбулу раніше попередила жителів, що поліція присікатиме спроби провести в місті нову демонстрацію або марш.
Всього в результаті зіткнень з поліцією п'ять осіб було вбито і декілька тисяч отримали поранення в ході акцій протесту, що пройшли по всій Туреччині. Масові виступи стали наймасштабнішими за десятирічне перебування у владі нинішнього прем'єр-міністра країни Реджепа Таїпа Ердогана.