ua en ru

СБУ затримала двох інформаторів бойовиків на Донбасі

Служба безпеки України затримала двох інформаторів ДНР і ЛНР на Донбасі. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

В с. Максимильяновка Мар'їнського району Донецької області СБУ затримала інформатора ДНР, який працював молодшим інспектором виправної колонії.

"Встановлено, що 40-річний житель Донецької області в листопаді 2014 р. був завербований членом диверсійно-розвідувальної групи терористичної організації ДНР по кличці "Малий". Бойовик спочатку особисто телефонував людині і цікавився настроями місцевого населення, розпитував його про місця дислокації військової техніки, артилерії ЗС України і чисельності військовослужбовців у районі", - йдеться в повідомленні.

"Згодом "Малий" поставив мешканцю Донбасу завдання систематично повідомляти йому розвіддані. У разі відмови бойовик погрожував фізичною розправою над його родиною. Зі службовим посвідченням інспектора Селидівський виправної колонії джерело вільно пересувався по території району протягом грудня 2014 року - січня 2015 збирав і передавав "Малому" розвідувальні дані через мобільний зв'язок. Отриману інформацію терористи використовували для ведення артилерійських обстрілів населених пунктів", - зазначили в СБУ.

Як повідомляється, затриманому оголошено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Також затриманий ще один інформатор терористів на Луганщині.

"Мешканка селища Тошковка Попаснянського району Луганської області збирала для терористичної організації т. н. ЛНР відомості про розташування, маршрути пересування і озброєння сил АТО", - повідомили в СБУ.

"Інформацію, зібрану під час постійних поїздок навколишніми населеними пунктами і опитувань знайомих, вона передавала в диверсійно-розвідувального підрозділу терористичної "козачої" угруповання Дремова в Стаханові. Крім того, зловмисниця корегувала артилерійський вогонь під час обстрілу Тошковки терористами", - додали в СБУ.

Затримана дає свідчення. Вона зізналася слідчим, що допомагала бойовикам знищувати рідне селище на прохання колишнього чоловіка, який воює в складі бандформування Дрьомова.

Стосовно затриманих порушено кримінальну виробництво за ст. 258-3 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за сприяння діяльності терористичної організації.

Раніше СБУ затримала 5 коректувальників вогню бойовиків ДНР.

Також СБУ в Харківській області затримала диверсантів банди Мозкового, які готували теракти в регіоні.