ua en ru

Російський суд визнав Магнітського і Браудера винними в ухиленні від сплати податків

Тверський суд Москви не знайшов підстав для реабілітації померлого в СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського і визнав його та голову фонду Вільяма Браудера винними в ухиленні від сплати податків. Браудера, який знаходиться за кордоном, заочно засудили до дев'яти років колонії загального режиму.

Тверський суд Москви не знайшов підстав для реабілітації померлого в СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського і визнав його та голову фонду Вільяма Браудера винними в ухиленні від сплати податків. Браудера, який знаходиться за кордоном, заочно засудили до дев'яти років колонії загального режиму, передає BBC.

Кримінальну справу стосовно Магнітського суд припинив у зв'язку з його смертю.

У фонді Браудера назвали вирок таким, що суперечить нормам міжнародного права. "Цей процес відображає неповагу влади до основних міжнародних правових цінностей, прав і свобод особи", - йдеться в заяві прес-служби Hermitage Capital.

Захист Браудера має намір оскаржити вирок.

Глава інвестфонду Вільям Браудер, що знаходиться за межами Росії, заочно звинувачувався в ухиленні від сплати податків, а також у справі про незакону скупку акцій "Газпрому". Обвинувачення стверджує, що в 2001 році аудитор фірми "Файєрстоун Данкан" Сергій Магнітський допомагав голові інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільяму Браудеру ухилятися від податків, зареєструвавши в тодішньому внутрішньому офшорі в Калмикії дві фірми і фіктивно найнявши на посади аналітиків місцевих жителів-інвалідів.

Читайте також: Росія погрожує США розривом дипломатичних відносин через "список Магнітського"

В ході розслідування саме цієї справи Магнітський помер у листопаді 2009 року, перебуваючи у слідчому ізоляторі "Матроська тиша". Тоді кримінальне переслідування юриста було припинено у зв'язку з його смертю, але пізніше справу відновили.

Глава Hermitage Capital Уїльям Браудер, а також правозахисники, в тому числі і Рада з прав людини при президенті Росії - неодноразово заявляли, що Магнітський міг померти від побоїв і позбавлення медичної допомоги.

Незадовго до арешту Магнітський звинуватив групу міліцейських чинів і податкових інспекторів в тому, що вони з допомогою викрадених документів декількох фірм Браудера вкрали з держбюджету 5,4 млрд рублів (230 млн дол.) шляхом відшкодування податку на додану вартість.

Нинішній розгляд - перший у російській і радянській судовій історії процес над померлою людиною.

Нагадаємо, американський сенатор Бенджамін Кардін у квітні 2010 року запропонував ввести санкції щодо 60 російських чиновників, причетних, на його думку, до загибелі Сергія Магнітського. Рік тому він вніс до сенату законопроект "Про відповідальність і верховенство закону імені Сергія Магнітського", що передбачав заборону на в'їзд в США і заморожування рахунків осіб, які потрапили в чорний список.

Читайте також: У США опублікований "список Магнітського"

У підсумку "закон Магнітського" був прийнятий конгресом і підписаний Президентом США Бараком Обамою в середині грудня 2012 року. У відповідності з законом не тільки вводилися санкції проти низки російських чиновників, але і скасовувалася поправка Джексона-Веніка, покликана обмежити торговельні відносини США з СРСР (пізніше - з Росією).

У квітні 2013 року міністерство фінансів США опублікувало 18 імен зі "списку Магнітського", з яких 16 були, на думку американських чиновників, безпосередньо пов'язані зі "справою Магнітського".