ua en ru

МЗС України вважає, що бойовики ДНР намагаються змусити місію ОБСЄ згорнути роботу на Донбасі

МЗС України вважає, що бойовики ДНР намагаються змусити місію ОБСЄ згорнути роботу на Донбасі

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоку стурбованість із приводу обстрілу членів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні, який стався 26 листопада поблизу селищ Кірово і Шуми в Донецькій області. Про це йдеться у коментарі речника МЗС.

"Наявна інформація про інцидент дозволяє зробити висновок, що обстріл здійснювався з території, що знаходиться під контролем незаконних збройних формувань, які орудують у Донецькій області України. Розцінюємо це як спробу тиску з боку терористичних угруповань "ДНР" на СММ ОБСЄ з метою змусити її припинити свою моніторингову діяльність. У зв'язку із цим наголошуємо на неприпустимості вчинення будь-яких дій, спрямованих на обмеження діяльності СММ ОБСЄ, яка здійснюється на основі консенсусного рішення всіх 57 держав-учасниць Організації", - йдеться в повідомленні.

У МЗС закликали всі сторони, які уклали Мінські домовленості, поважати мандат СММ ОБСЄ та надавати діяльності місії все можливе сприяння, включаючи можливість безперешкодного пересування та здійснення моніторингової діяльності уздовж російсько-українського кордону на територіях, які тимчасово перебувають поза контролем української влади.

Нагадаємо, вчора близько 12:00 патруль СММ ОБСЄ на Донбасі потрапив під обстріл. Прес-секретар Державного департаменту США Джен Псакі припустила, що обстріл патруля ОБСЄ був проведений з боку терористів. Пізніше в Раді національної безпеки і оборони України засудили обстріл бойовиками співробітників місії ОБСЄ в Донецькій області 26 листопада.