ua en ru

Майора ДФС затримали за надуманими обставинами, - джерело

Майор Державної фіскальної служби (ДФС), який був затриманий напередодні співробітниками Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС, не мав процесуальних повноважень для закриття справи, за якою він нібито отримав хабар в 50 тис. дол. Про це повідомило джерело агентства в правоохоронних органах.

За словами джерела, мова йде про справу № 4201500000000103, яка була порушена прокуратурою м. Києва наприкінці січня проти ТОВ "Атлант-М", офіційного дилера Volkswagen в Україні. "Прокуратура підозрювала компанію у формуванні податкового кредиту за допомогою фіктивних підприємств", - зазначило джерело.

"Коли прокуратура порушує справу, вона не проводить перевірок, допитів, виїмок документів і т. п. - все це відбувається за її дорученням.

Порушенням справи проти ТОВ "Атлант-М" займалися старший слідчий слідчого відділу прокуратури міста Києва Чолак В. і прокурор Гнєзділов О. Саме за дорученням цих людей з прокуратури Хмеленко В., старший уповноважений ДФС проводив оперативні заходи. І все, що було отримано в ході обшуків: документація, оргтехніка, матеріали допитів безпосередньо передавалися Чолаку і Гнездилову", - розповідає джерело.

За інформацією, оприлюдненою ГУБОЗ, Хмеленко нібито обіцяв за винагороду у 100 тис. дол. закрити кримінальне провадження проти ТОВ "Атлант-М". "Проте суть у тому, що у нього просто немає на це процесуальних повноважень. Це значить, що справа № 42015110000000083 за хабарництво проти працівника ДФС - це постріл вхолосту", - вважає співробітник правоохоронних органів.

На його думку, всі три фігуранти справи могли працювати у зв'язці. Але при цьому співробітник ДФС виступав лише в ролі посередника, оскільки справу може закрити тільки прокуратура. І матеріали слідства, документи, бухгалтерія, оргтехніка знаходяться у неї. "Якби майор навіть гіпотетично пропонував за винагороду закрити справу, то це не більше, ніж шахрайство. Адже де-юре, сам він нічого вирішити не може, оскільки ці рішення є компетенцією інших людей", - вважає наш співрозмовник.

Згідно з повідомленням МВС, в рамках виробництва також підозрюються працівники прокуратури Києва, які мають відношення до вимагання неправомірної вигоди. "Не виключено, що затримання та оголошення публічно про затримання саме співробітника ДФС безпосередньо пов'язано з проведеним зараз службовим розслідуванням щодо керівників фіскального відомства", - зазначило джерело.

Нагадаємо, за інформацією МВС, за фактом отримання хабара розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України. В даний час вирішується питання про обрання запобіжного заходу чиновнику Державної фіскальної служби, а також посередника, через якого він вимагав хабар.