ua en ru

Фінляндія змінила маршрути цивільних літаків з-за російських ВПС

Управління повітряним рухом Фінляндії в середу, 10 грудня, було змушене змінити маршрути польотів фінських цивільних лайнерів з-за російських військових літаків.

Управління повітряним рухом Фінляндії в середу, 10 грудня, було змушене змінити маршрути польотів фінських цивільних лайнерів з-за російських військових літаків. Про це повідомляє фінське видання Yle.

Маршрути були змінені відразу після цього, як місцеві системи ППО виявили групу російських літаків, які летіли з Росії в Калінінградську область.

"Цивільні рейси були направлені у бік від російських військових літаків. Це було зроблено у зв'язку з тим, що на російських літаках була відключена система, посилає сигнал у відповідь на надісланий запит (транспондер)", - заявив керівник агентства безпеки транспорту та авіації Пекки Хенту

Ситуація вже викликала побоювання у влади Фінляндії. "Побоювання з приводу безпеки польотів цивільних повітряних суден є реальними. Авіаційна галузь має відповідати міжнародним правилам", - заявив 14 грудня прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб.

10 грудня Фінляндія посилила охорону своїх повітряних кордонів з-за збільшення активності російських військових літаків. "Це не становить безпосередньої загрози, але Росія своїми діями показує, що вона має право і здатна діяти, якщо захоче", - заявив міністр оборони Фінляндії Карл Хаглунд,. При цьому ні один з літаків не порушив фінське повітряний простір, підкреслили у відомстві.

Нагадаємо, 12 грудня військовий літак РФ мало не зіткнувся з пасажирським лайнером в небі над Швецією.