ua en ru

Чехія вивезла весь високозбагачений уран до Росії

З містечка Ржеж в околицях Праги, де знаходиться дослідницький ядерний реактор, вивезено в РФ 68 кг високозбагаченого урану. Сталося це відповідно до домовленості, згідно з якою США, Росія і МАГАТЕ допомагають країнам, що погодилися позбутися наявних у них запасів високозбагаченого урану, з утилізацією цієї сировини, повідомляє "Комерсант".

Як повідомила глава Державного управління ядерної безпеки Чеської Республіки Дана Драбова, радіоактивні матеріали були вивезені з країни ще наприкінці березня, але інформацію про це чеська і американська сторони оприлюднили тільки зараз - після того як з Росії прийшло підтвердження: чеський уран утилізувано, тобто перероблений в низькозбагачений.

Різниця між двома видами цієї ядерної сировини принципова: високозбагачений уран можна використовувати для виробництва ядерної зброї, низькозбагачений ж придатний для атомної енергетики, але бомбу з його допомогою не зробити. За словами Дана Драбова, високозбагаченого урану, який перебував на ядерному об'єкті під Прагою, було достатньо для виробництва двох невеликих ядерних зарядів.

Про ліквідацію чергової порції небезпечної сировини Вашингтон і Прага невипадково повідомили 5 квітня - в четверту річницю візиту до Чехії Президента США Барака Обами. Тоді він підписав тут з Президентом РФ Дмитром Медведєвим договір про подальше скорочення стратегічних наступальних озброєнь і виступив з промовою про перспективи ядерної безпеки.

Барак Обама запропонував протягом чотирьох років забезпечити безпеку наявних у світі ядерних матеріалів - так, щоб унеможливити їх потрапляння в руки терористів. До цієї ініціативи приєдналися Росія і МАГАТЕ. У 2010 році на міжнародному саміті з ядерної безпеки 47 країн погодилися з цією пропозицією. Було вирішено "репатріювати" високозбагачений уран з тих країн, які більше не потребують його або готові від нього відмовитися.

Серед таких держав багато колишніх членів східного блоку, яким ядерні матеріали (в основному для потреб науки та атомної енергетики) постачав Радянський Союз. З цих країн вони тепер вивозяться в Росію, де під міжнародним контролем їх переробляють у більш безпечну сировину.

Чехія стала вже десятою країною, яка повністю позбулася уранових запасів. Серед інших держав, де проводяться подібні операції, - Болгарія, Польща, Латвія, Румунія, Сербія, Узбекистан.

Вивіз урану з-під Праги фінансували американці. Як повідомила Дана Драбова, чеська сторона надала лише контейнери, в яких вивозилася сировина. У самій же операції з його упакування та перевезення брали участь також російські фахівці та представники МАГАТЕ.

Читайте також: Частину високозбагаченого урану Україна залишила для наукових цілей, - експерт