ua en ru

Найбільша кількість звернень до ЄСПЛ надійшла з України, - голова суду

На сьогодні найбільша кількість звернень громадян до Європейського суду з прав людини надійшла з України (ЄСПЛ) надійшла з України.

На сьогодні найбільша кількість звернень громадян до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) надійшла з України. Про це повідомив голова ЄСПЛ Дін Шпільман під час зустрічі з в.о. генпрокурора України Олегом Махніцьким, передає прес-служба ГПУ.

"На розгляді суду зараз знаходяться 16 тис. скарг від українців. Нам зрозумілі причини цього, ми сподіваємось, що новий уряд розв'яже системні проблеми, зокрема, щодо застосування правоохоронцями тортур, щоб виправити ситуацію", - зазначив Дін Шпільман та пообіцяв, що ЄСПЛ надаватиме всю необхідну допомогу, в т.ч. експертну.

У свою чергу Махніцький серед основних завдань сьогодення також назвав необхідність реформування правоохоронних органів, зокрема, органів прокуратури, забезпечення ефективності їх діяльності, дотримання принципу верховенства права, прозорості та підзвітності суспільству.

В рамках цієї роботи одним із першочергових заходів є необхідність підготовки базового документа - проекту закону України "Про концепцію реформування правоохоронної системи України", який повинен визначати систему правоохоронних органів, встановлювати критерії щодо їхнього статусу, розподіл повноважень із зазначенням ролі та місця кожного у правоохоронній діяльності тощо.