ua en ru

Олігарх Курченко, який втік з України, створює медіахолдинг в Криму

Мільярдер Сергій Курченко, який втік з України після повалення Віктора Януковича, створює медіахолдинг в Криму, розповіли РБК джерела на медіаринку.

Мільярдер Сергій Курченко, який втік з України після повалення Віктора Януковича, створює медіахолдинг в Криму, розповіли РБК джерела на медіаринку.

За словами одного з них, два місяці тому представники Курченка звернулися з пропозицією про співпрацю до президента видавничого дому "Коммерсантъ" Володимира Желонкіна та гендиректора Павла Філенкова: мова йшла про продаж ліцензії на видання "Комерсанта" на півострові і залучення колишніх співробітників ВД до роботи над новим проектом.

19 вересня на сайті мерії Сімферополя було розміщено повідомлення про презентацію нового медіахолдингу "Скіф-медіа", що об'єднав інформагентство "Медіа Крим" і ряд друкованих та електронних ЗМІ півострова. За даними "Медіа Крим", гендиректором холдингу є Сергій Кириленко, на прес-конференції він повідомив, що "Скіф-медіа" вже підписав договір з "Коммерсантом" і обговорює угоду з "Комсомольською правдою". "Скіф" - це і є холдинг Курченка, підтверджують співрозмовники РБК. Газета "Меридіан-Севастополь" також пов'язує "Скіф" з Курченком.

ТОВ "Скіф-медіа", за даними СПАРК, було зареєстровано у липні 2014 року, його засновником виступає Андрій Дегтярьов. Йому належить і ТОВ "Інформаційне агентство "Медіа Крим", також зареєстрована в липні цього року.

Філенков спростував інформацію про те, що договір вже підписаний.

"З нашими франчайзі стандартні відносини: ми даємо можливість використовувати центральний контент московської газети і бренд, вони додають свою регіональну інформацію, зазвичай це дві смуги, виходить локалізований випуск газети", - додав він.

У ВД "Комсомольская правда" дійсно зверталися кілька місцевих видавців з Криму з пропозицією про співпрацю, розповів гендиректор ВД "Комсомольская правда" Володимир Сунгоркін. За його словами, "мляві переговори" тривають. Представляють ці видавці інтереси Курченка, Сунгоркін не знає, підкреслюючи, що ініціатива йшла не від Дегтярьова.

Сам Дегтярьов уточнив РБК, що вже підписаний договір з "Теленеделей" (видається в Росії United Media Holding). За його словами, "в процесі підписання договору з «Комерсантом» та «Комсомольською правдою".

"Частина договорів буде франшизою, частина виключно дистрибуція, все залежить від технічних можливостей кримських друкарень", - додав Дегтярьов.

Джерело в одній з російських медіакомпаній уточнив, що "Скіф" звертався до багатьом російським виданням - "Комсомольській правді", "Аргументам і фактам", "Известиям", "Московському комсомольцю" та ін.

"Проект має занадто явний політичний окрас, ми не дуже хочемо таких проектів", - говорить він.

Джерело РБК обізнаний, що Курченко готовий вкласти приблизно 1 млн дол власних коштів. "Цей проект вимагає набагато більшістотних вкладень, - сумнівається топ-менеджер однієї з компаній. - Якщо не брати витрати на оплату ліцензії, а тільки на запуск і підтримку протягом якогось часу, сума повинна бути набагато більше. Тільки запуск ліцензійного "Комерсанта" вимагатиме 0,6-0,7 млн дол".

Джерело в одному з видавничих будинків оцінює вартість франшизи на випуск регіональної версії великої московської газети в 4-5 млн рублів. (більш 0,1 млн дол) на рік.

Кириленко, повідомило "Медіа Крим", пообіцяв, що медіахолдинг стане найбільшим на півострові. Один зі співрозмовників РБК уточнив, що мова йде про 55-60% місцевого ринку.

Після того як на початку 2014 року президент України Віктор Янукович втік з країни, Курченко перебрався в Росію. Тут йому "було дано завдання" побудувати в Криму медіагрупу за прикладом його українського United Media Holding (UMH), розповідає джерело, близьке до Курченка.

"Оскільки UMH в Криму існувати не може, Сергій створює новий медіахолдинг", - пояснив він.

В інтерв'ю РБК, яке буде опубліковано в середу, 24 вересня, Курченко відмовився коментувати нові медіапроекти, зазначивши лише, що UMH буде розвиватися в Росії.

Курченко придбав UMH, найбільшу медіагрупу України (видавець місцеві версії Vogue, "Комсомольської правди", "Аргументів і фактів", ретранслятор "Ретро FM", "Європи Плюс", "Авторадіо" і т.д.), в червні 2013 року, імовірно, за 450-500 млн дол.

Колишній голова наглядової ради UMH Юрій Рівненський відмовився коментувати нові проекти Курченка, порадив звернутися з самого бізнесмена.

"Останнім часом почастішали чутки, що наш проект спонсорує то Курченко, то Прохоров, навіть прізвище Фірташ промайнула, - каже у свою чергу Дегтярьов. - Я вважаю, що все це домисли, які не мають обґрунтованих підстав. Єдине, що я можу сказати: у нас міцні і хороші відносини з урядом РФ"

Нагадаємо, в квітні 2014 р. Сергія Курченка оголосили в міжнародний розшук.