ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Трагедія в Одесі

Трагедія в Одесі

2 травня 2014 року в Одесі відбулося зіткнення між проукраїнськими і проросійськими активістами, результатом якого став масштабна пожежа в Будинку профспілок, що забрав життя 48 людей.

Передісторія

На цей день на 17:00 був призначений матч чемпіонату України з футболу між командами «Чорноморець» (Одеса) і «Металіст» (Харків). Вболівальники обох команд оголосили про збір о 15:00 на Соборній площі для проведення «Маршу єдності України». Передбачалося, що вони спільно пройдуть маршем по вул. Дерибасівської до стадіону «Чорноморець». Для цього міська влада перекрила дороги у центрі міста.

Активісти Антимайдану, які жили в наметовому містечку на Куликовому полі, поширили інформацію про збір біля пам'ятника загиблим міліціонерам на Олександрівському проспекті. Їх метою було не допустити проведення маршу вболівальниками.

Зіткнення

Бійка, яка стала початком трагічних подій 2 травня в Одесі, почалася біля входу на Грецьку площу. Протиборчі сторони використовували один проти одного бруківку, «коктейлі Молотова», вогнепальну і травматичнское зброю.

Прихильники Евромайдана близько 18:30 годині спалили наметове містечко на площі Куликове поле. Антимайдановцы сховалися в Будинок профспілок, який перебував за табором. Учасники маршу почали закидати будівлю «коктейлями Молотова», а потім підпалили двері центрального входу. Звідти вогонь поширився в хол першого поверху і наверх.

Підсумки Одеської трагедії 2 травня

Всього на 14 травня 2014 року було підтверджено 48 смертей. За даними оперативного штабу міста в лікарні Одеси звернулося 226 осіб. З них 88 осіб госпіталізовано.

Існує кілька версій про причини трагедії в Будинку профспілок. Основна з них - провокація. Цю версію підтверджують багато фактів, серед яких швидка поява націоналістів і зіткнення на третьому поверсі Будинку профспілок і виявлення обгорілих тіл в місцях, де не було пожежі.