ua en ru
РБК-Украина » Главные темы » Депортація кримських татар

Депортація кримських татар

 

Депортація кримських татар з їх історичної батьківщини - сумна сторінка в історії кримськотатарського народу.

Історичні відомості

18 травня 1944 року радянські власті дали кримськотатарському народу всього кілька хвилин на збори до відправлення на схід СРСР, куди сотні тисяч депортованих відправлялося на невизначений термін. До кінця 1944 року було виселено понад 200 тисяч осіб.

Підставою для депортації кримськотатарського народу стало звинувачення у співпраці з Третім Рейхом. Кримських татар, які воювали в частинах Червоної Армії, після демобілізації також депортували.

Як згадують очевидці, тих, хто чинив опір або не міг йти, часто розстрілювали на місці. Значне число переселенців, виснажених трьома роками життя в німецькій окупації, загинуло в місцях висилки від голоду і хвороб в 1944-45 роках. Протягом 12 років до 1956 року кримські татари мали статус спецпереселенців, що означав різні обмеження в правах.

Після депортації кримських татар у Криму двома указами від 1945 і 1948 років були перейменовані всі (за винятком Бахчисарая, Джанкоя, Ишуни, Саків і Судака) населені пункти, назви яких мали кримськотатарське походження

Як відзначають в Україні

Щороку в Україні і в Криму вшановують пам'ять жертв примусового виселення, але в цьому році в Сімферополі заборонили проводити традиційний траурний мітинг в пам'ять про депортацію кримських татар 18 травня в центрі міста.