ua en ru

ЗЗФ з 1 серпня понизить завантаження потужностей з 40% до 15%

Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) з 1 серпня понизить завантаження потужностей з нинішніх 40% до 15%, повідомив голова правління заводу Павло Кравченко. В результаті ЗЗФ, який спеціалізується на виробництві феросилікомарганцю, феросиліцію, феромарганцю і металевого марганцю, випускатиме лише останній. За словами Кравченка, повної зупинки заводу, як заявлялося раніше, не відбудеться, оскільки для виробництва металевого марганцю завод використовує електроенергію I класу (63,31 коп./кВт.год), тоді як для решти виробництв - II клас (83,56 коп./кВт.год). Про це пише "Комерсант-Україна".

Цього року ЗЗФ був перекладений на II клас споживання електроенергії. Компанія, одержуюча напругу до 27,5 кВ, відноситься до I класу, вище 27,5 кВ - до дорожчого II класу. Коли в кризових і посткризових 2009-2010 роках обсяг споживання електроенергії ЗЗФ впав нижче 150 млн кВт.год, підприємству була передана в оренду підстанція "Запоріжжяобленерго" більш ніж на 27,5 кВ. В результаті завод зміг отримувати електроенергію I класу. Але договір оренди не був продовжений на поточний рік, тому автоматично ЗЗФ перейшов на II клас.

Голова Нацкомісії регулювання електроенергетики Сергій Тітенко говорить, що ще в 2010 році ЗЗФ збирався будувати власну підстанцію, яка дозволила б підприємству закріпити право отримувати електроенергію I класу. Її орієнтовна вартість - близько 70 млн грн. "Якщо порівняти цю суму з величиною дивідендів, спрямованих акціонерами з чистого прибутку за 2010 рік - 94 млн грн, то це питання можна було б вирішити. Але власники заводу вирішили відмовитися від будівництва підстанції і замість цього вивести працівників підприємства на вулиці", - говорить він.