ua en ru

Зурабов допускає, що російські розрахунки газових договорів з Україною могли бути помилковими

Російські розрахунки газових договорів з Україною могли бути помилковими. Таку думку висловив в інтерв'ю РБК-Україна посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

Зурабов відзначив, що в питанні газових контрактів необхідно уважно вивчити правову базу. "Річ у тім, що розірвання подібних контрактів може статися, про що вже і українські керівники, і російські керівники говорили, лише в судовому порядку. Але тут теж все дуже непросто. Йдеться навіть не про розірвання контрактів як таких. Йдеться про взаємини в енергетичній сфері. Ці взаємини настільки планові і багатогранні, що цінами на газ вони не обмежуються. По-перше, потрібно розуміти, що розгляд подібного питання в судових інстанціях абсолютно не виключає того, що ухвала буде не винесена на користь українського заявника. І що в позовній заяві української сторони не буде достатніх підстав для того, що того передивляється контрактів. Як я розумію, позиція української сторони у відповідній позовній заяві міститиметься, в першу чергу, в оцінці несправедливості формули ціни на газ і того рівня ціни, який сьогодні має місце відносно України. Може з'ясуватися при судовому розгляді, що це не так, оскільки російська сторона, у тому числі - на вищому політичному рівні, підкреслювала, що і формула ціни, і рівень ціни абсолютно відповідають європейським. Українські колеги мають із цього приводу іншу точку зору. Вони вважають, що ціна на газ для України на 200 дол. перевищує ціну для Німеччини і Італії. Ми допускаємо, що розрахунки, які були зроблені експертами, можуть мати неточності. При цьому українські колеги мають із цього приводу іншу точку зору. Вони вважають, що ціна на газ для України на 200 дол. перевищує ціну для Німеччини і Італії. Ми допускаємо, що розрахунки, які були зроблені експертами, можуть мати неточності", - сказав Зурабов.
Відповідаючи на питання, чи допускає Михайло Зурабов, що розрахунки РФ по газових контрактах могли бути помилковими, він відповів: "Допускаємо таке".


Він додав, що питання ціни на газ не є єдиним або ключовим. Це "важливий елемент - з точки зору збалансованості українського бюджету. Але є маса інших проблем. Вони носять, можливо, трохи більш віддалений характер. Мабуть, вони не настільки актуальні з точки зору збалансованості сьогоднішнього бюджету, але вони можуть мати істотно серйозніше значення, ніж ціна на газ через два-чотири роки", - сказав посол.
Зурабов додав, що при пошуку компромісу доведеться зважити всі чинники. "А їх по суті справи три: ціна на газ, об'єм прокачування газу через українську ГТС і об'єм вжитку газу Україною по формулі. Коли йдеться вже про три параметри, існує, як мінімум, більше 15 варіантів рішення, серед яких можна шукати оптимальний. Тому це не лише питання ціни на газ", - сказав Михайло Зурабов.
Нагадаємо, Україна просить Росію переглянути газовий договір, проте Росія наполягає на тому, що ціна газу справедлива.