ua en ru

Зубко закликав ЦВК призначити вибори в усіх об'єднаних громадах

Зубко закликав ЦВК призначити вибори в усіх об'єднаних громадах Фото: Геннадій Зубко виступив із заявою щодо ЦВК

Зокрема в решти 200 громадах, утворення яких очікується в 2016 році

Віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко закликав Центральну виборчу комісію ухвалити рішення щодо виборів у всіх об'єднаних територіальних громадах (ОТГ), які готові до цього юридично й організаційно. Про це йдеться в його заяві на сайті Кабміну.

На думку віце-прем'єра, сьогодні саме від ЦВК у значній мірі залежить продовження реформи децентралізації.

"Тепер понад два мільйони людей стали заручниками рішень ЦВК. Відсутністю рішення щодо проведення перших виборів в усіх об’єднаних громадах ЦВК свідомо чи несвідомо консервує радянську систему управління в країні. Я наголошую на принциповості, необхідності та важливості рішення щодо виборів в усіх ОТГ", - зазначив Зубко.

Він нагадав, що ЦВК ухвалило рішення призначити 11 грудня 2016 року вибори депутатів сільських, селищних, міських рад 41 ОТГ і сільських, селищних, міських голів.

"Проте з 10,5 млн гривень, виділених урядом на перші вибори в ОТГ, ЦВК лише менше половини спрямовує на вибори в ОТГ. Натомість за рахунок решти коштів там збираються фінансувати позачергові вибори до старих органів місцевого самоврядування", - йдеться в заяві.

За словами віце-прем'єра, вибори в усіх об’єднаних громадах потрібні саме зараз для того, щоб уже з 1 січня 2017 року ОТГ могли вступити у нові міжбюджетні відносини.

"Уряд знайшов для цього необхідні кошти: 10,5 млн гривень уже виділено, рішення щодо виділення ще 30 млн гривень було схвалене на останньому засіданні Кабміну. Цього цілком достатньо, щоб провести вибори в усіх об’єднаних у 2016 році громадах", - переконаний Зубко.

Зазначено, що вже близько 200 ОТГ подали до ЦВК документи щодо проведення виборів, близько 4000 громад ініціювали процес добровільного об’єднання, а загалом цього року очікується утворення 245 ОТГ.

"Закликаю ЦВК якнайшвидше ухвалити рішення щодо виборів у всіх громадах, які готові до цього юридично і організаційно! Час ще є", - резюмував урядовець.

Нагадаємо, 23 вересня Центральна виборча комісія призначила перші місцеві вибори у 41 об’єднаній територіальній громаді на неділю, 11 грудня 2016 року.