ua en ru

Золотий м'яч-2015: Сьогодні назвуть ім'я найкращого футболіста світу

Золотий м'яч-2015: Сьогодні назвуть ім'я найкращого футболіста світу Фото: претенденти на "Золотий м'яч"

РБК-Україна анонсує урочистий захід

Золотий м'яч-2015. Сьогодні ввечері весь світ дізнається ім'я головного героя 2015 року, який отримає головну персональну нагороду у футболі. Дивитися трансляцію церемонії можна на каналі "Євроспорт", а РБК-Україна представляє анонс події.

11 січня, 19:30
Цюріх, Швейцарія
Церемонія вручення "Золотого м'яча"

Почнемо з історії. Нагороду "Золотий м'яч" заснував у 1956 році головний редактор France Football Габріель Ано. Першим володарем призу став англієць Стенлі Метьюз. У 1963 приз вперше відправився в СРСР - кращим футболістом Європи став воротар Лев Яшин з московського "Динамо". Через 12 років киянин Олег Блохін став першим гравцем "Динамо", який отримав "Золотого м'яча". 1986 рік нагорода знову приїхала в Київ - динамівець Ігор Бєланов став найкращим на континенті. У 2004 році "Золотий м'яч" вперше виграв представник України, коли Андрій Шевченко з "Мілана" підняв надсвоей головою нагороду. У 2009 році France Football і ФІФА об'єднали свої призи і з тих пір кращий гравець світу отримує так званий "Золотий м'яч ФІФА".

За п'ять років існування оновленого призу його вигравали лише дві людини - аргентинець Ліонель Мессі і португалець Кріштіано Роналду. На даний момент у Лео чотири статуетки, що є світовим рекордом. У Крішті поки тільки три "М'ячі". В цьому році до традиційних суперників приєднався бразилець Неймар, для якого це потрапляння у трійку стало першим в кар'єрі.

Враховуючи різноманітні рейтинги світових ЗМІ, шансів на перемогу в цьому році більше саме у Мессі, який в черговий раз показав свій інопланетний рівень. Його "Барселона" виграла Лігу Чемпіонів, чемпіонат і Кубок Іспанії. Роналду сам говорив, що Мессі в цей раз більше заслужив приз, ніж він сам.

Золотий м'яч-2015: Сьогодні назвуть ім'я найкращого футболіста світу

Фото: Кріштіано Роналду

"Чесно кажучи, я думаю, що Мессі виграє в цьому році, тому що доля нагороди залежить від голосування. Мессі в цьому році виграв з "Барселоною" Лігу чемпіонів і чемпіонат Іспанії. З точки зору особистих виступів це був, мабуть, найкращий сезон у моїй кар'єрі, я став кращим бомбардиром в Європі, але все вирішує голосування", - сказав португалець.

Цікаво, що представники України віддали "Золотий м'яч" саме Мессі. Нашу країну в голосуванні представляли головний тренер збірної Михайло Фоменко та капітан Анатолій Тимощук.

Крім вручення "Золотого м'яча" кращому футболісту світу, також буде названо кращий тренер року. За приз поборються Луїс Енріке з "Барселони", Хосеп Гвардіола з "Баварії" і Хорхе Сампаоли із збірною Чилі.

Також на церемонію стануть відомі імена лучщей футболістки світу, автора найкрасивішого голу, володаря призу фейр-плей і складу символічної збірної світу.