ua en ru

Золото дешевшає третій день поспіль, залишаючись нижче цінового рівня 1250 дол./унція

Золото дешевшає третій день поспіль, залишаючись при цьому нижче цінового рівня 1250 дол./унція. На поточний час операції з активним ф'ючерсом на золото (грудень) обмежені діапазоном 1241,1-1245,4 дол./унція. Ціна останньої угоди із золотом на даний час складає 1242,8 дол./унція, що на 0,06% нижче ціни закриття попереднього торгового дня, яка за підсумками торгів 21 листопада 2013 р. на Товарній біржі Нью-Йорка COMEX склала 1243,6 дол./унція.

З початку дня унція золота на COMEX подешевшала на 0,8 дол. Негативна динаміка котирувань викликана продовженням ліквідації довгих позицій по золоту. За попередні два дні (21 і 20 листопада) офіційна ціна золота на COMEX знизилася майже на 30 дол./унція (-2,4%). У тому числі золото напередодні подешевшало на 14,4 дол./унція (-1,4%).

Продажі золота на COMEX були викликані зміцнилися очікуваннями скорочення ФРС США обсягів викупу державних боргових зобов'язань. Формуванню таких настроїв сприяли свіжі дані про поліпшення справ в американській економіці. Так, за попередніми даними за листопад, індекс ділової активності в промисловості США Flash Manufacturing PMI виріс більш істотно, ніж прогнозували аналітики, і досяг значення 54,3 пункту. Це найвищий показник за вісім місяців. Разом з тим кількість первинних звернень за посібником з безробіття за підсумками минулого тижня скоротилася більш істотно, ніж прогнозували аналітики, і склало 323 тис. Це найнижчий показник за два місяці.

На такому інформаційному тлі інвестиційний попит на золоті злитки напередодні ослаб. Так, активи найбільшого в світі власника золота серед інвестиційних інститутів біржового індексного фонду SPDR Gold Trust на закінчення операційного дня 21 листопада 2013 р. зменшилися на 3,6 т і опустилися до рівня 856,71 т, оновивши свій мінімум з початку лютого 2009р.

В ході торгів 21 листопада котирування золота на COMEX вперше з початку липня поточного року опустилися нижче цінового рівня 1240 дол. Активні продажі золота припинилися лише після того, як його котирування просіли до цінової позначки 1235,1 дол./унція - найнижчого показника з 8 липня.

Сьогодні золото трохи технічно відіграло своє падіння за попередній день, однак стійкий підвищений інтерес до покупок поки не сформувався. По всій видимості, сьогодні і на найближчі дні цінова динаміка котирувань золота на COMEX буде обмежена рівнем підтримки 1230,0 дол./унція і рівнем опору 1250,0 дол./унція, вважають експерти.

У попередньому місяці на торгах 28 жовтня котирування золота досягли максимального значення за п'ять тижнів, піднявшись до цінової позначки 1361,8 дол./унція.