ua en ru

Золото коштуватиме 1200 дол./унція в найближчі два роки, - Fitch

Очікуване скорочення обсягів кількісного пом'якшення у США і слабкі перспективи відновлення економіки не дозволяють говорити про зростання цін на золото протягом найближчих декількох років, а ось можливість зниження залишається. Згідно з базовим прогнозом Fitch Ratings, вартість золота в найближчі два роки залишатиметься на рівні 1200 дол. за тройську унцію.

Очікуване скорочення обсягів кількісного пом'якшення у США і слабкі перспективи відновлення економіки не дозволяють говорити про зростання цін на золото протягом найближчих декількох років, а ось можливість зниження залишається. Згідно з базовим прогнозом Fitch Ratings, вартість золота в найближчі два роки залишатиметься на рівні 1200 дол. за тройську унцію.

При цьому стресовий сценарій передбачає, що ціна впаде до 1 тис. дол., а це чинитиме тиск на рейтинги золотодобувних компаній, передає "Росія 24". Рейтинги можуть бути знижені, якщо компанії не скорочуватимуть витрат.

У Fitch зазначають, що ціни на золото зараз набагато сильніше залежать від використання золота як фінансового інструменту та інструменту хеджування проти інфляції, ніж від промислового попиту.

Останніми тижнями вартість дорогоцінного металу перебувала на позначці близько 1300 дол. за унцію, при цьому ціни сильно впали від початку року і досягли трирічного мінімуму в 1180 дол. наприкінці червня. Це спонукало багато компаній по всьому світу скоротити витрати, скорегувати плани і відкласти різні проекти, щоб встигнути адаптуватися до такої цінової кон'юнктури.

Тим не менше наразі жодних рейтингових дій зроблено не було, оскільки, на думку аналітиків Fitch, компанії володіють достатньою гнучкістю для протидії зовнішнім чинникам.

Як повідомлялося сьогодні, золото на торгах на Товарній біржі Нью-Йорка COMEX опустилося нижче цінової позначки 1280 дол./унція. Це найнижчий показник від 7 серпня 2013 р. Також зазначалося, що активний ф'ючерс на золото (грудень) торгувався в діапазоні 1276,9-1293,7 дол./унція.

Згідно із квітневим прогнозом Fitch, вартість золота буде знижуватися в найближчі два-три роки, а південноафриканські компанії найбільш сильно схильні до ризиків падіння цін на жовтий метал через витрати виробництва.