ua en ru

Журналісти: Україна може втратити ринок лотерей

Новий закон про азартні ігри може бути "прописаний" під групу, яка лобіює перетворення "Ощадбанку" в "лотерейного монополіста". Про це йдеться у матеріалі на сайті видання "Комментарии".

"Основним каменем спотикання грального законодавства вкотре стає вигода для тих чи інших груп впливу... Ключовою фігурою тут є давній соратник Арсенія Яценюка - заступник голови фракції "Народного фронту" Андрій Іванчук. У минулому році за його підтримки вже намагалися реалізувати ідею Миколи Азарова, що передбачала передачу монополії на проведення лотерей "Ощадбанку", яким керує також близький до прем'єр-міністра Андрій Пишний. Держбанк намагаються зробити держрегулятором ринку, що передає приватним компаніям право на проведення державних лотерей", - зазначають "Комментарии".

За даними видання, учасники ринку стверджують, що документ надійде на розгляд до парламенту вже в листопаді, і вже до кінця року він може бути прийнятий. У Міністерстві фінансів обіцяють, що нове законодавство може бути готове в першій половині листопада. Поки ж користуючись відсутністю ліцензійних умов, чиновники роблять з операторів лотерейного ринку злісних порушників, які працюють поза рамками законодавства. Хоча згідно із законом "Про державні лотереї в Україні" від 2012 року, оператори лотерей, що мали діючі ліцензії до його вступу в силу, мають право і далі проводити свою діяльність до отримання нових ліцензій.

В кінці минулого року оператори пережили цілу кампанію з боку співробітників правоохоронних органів, які намагалися "присікати" нелегальну діяльність на ринку. І Мінфін, і МВС могли роз'яснити ситуацію. Однак істина з'ясовувалася лише в суді. І таких судів було сотні по всій країні.

Відзначається, що ще сильніше ситуація на ринку азартних ігор посилилася з прийняттям Україною санкційного списку проти російських компаній. "М. С. Л." і "Патріота" звинуватили в наявності "російських коренів".

"Хоча відомо, що реальним власником "М. С. Л." є Evolot Limited; у неї, у свою чергу, є два власника - Mixalene Holdings co. Limited і Guepard Limited, кінцевими бенефіціарами яких є кіпріот і українець. Тим не менш, використовується будь-яка можливість очорнити діяльність компанії, назвавши її "проросійською", - пишуть "Коментарі".

За даними видання, якщо замість цивілізованого конкурентного ринку чиновники знову спробують створити преференції лише для одного оператора, ринок лотерей може бути остаточно зруйнований, що загрожує величезними втратами для бюджету. "Завдяки впровадженню цивілізованих умов скарбниця могла б не втратити, а придбати додаткові надходження. В середньому у розвинених країнах світу надходження від лотерейної діяльності становлять не менше 1-2% від дохідної частини бюджету. Оскільки в 2014 році прибуткова частина бюджету України досягла 487,5 млрд грн, такі надходження могли б скласти 5-10 млрд грн", - заявляє видання.