ua en ru

Журналісти розслідували факти незаконного видобутку піску в Київській області

Журналісти розслідували факти незаконного видобутку піску в Київській області

Після проведення масштабної операції по боротьбі з незаконним видобутком і продажем бурштину в Рівненській області керівництву Генпрокуратури слід зайнятися боротьбою з піщаної мафією в Київській області. Про це пишуть автори статті "Коли прокуратура перестане кришувати "піщану мафію"?", опублікованій на "Апострофі".

"Для українців давно вже не секрет, що практично весь нелегальний бізнес в Україні так або інакше "кришують" правоохоронці і силовики. І те, що Луценко влаштував розгін в прокуратурі та силових структурах Рівненської області – це, напевно, добре. За умови, звичайно, що це реальна чистка прокурорських рядів від корупціонерів і злочинців, а не чергова PR-акція для покращення іміджу влади в очах західних партнерів та бідніючого населення. І якщо все тут "чисто" і Генпрокуратура дійсно почала виконувати свою роботу, то логічною була б увага ГПУ до ще однієї кричущої проблеми незаконного видобутку піску в Київській області", - говориться в статті.


При цьому автори статті нагадують, що в минулому році велике розслідування щодо незаконного видобутку піску в Київській області проводив "Автомайдан". Тоді активісти викрили незаконний видобуток піску на чотирьох кар'єрах Київської області, деякі з них розташовані практично на межі Києва. Крім того, розслідування по цій темі проводили і інші журналісти.

За оцінками активістів, загальний дохід на незаконному видобутку піску тільки по Київській області становить не менше 14 мільйонів доларів в рік. Журналісти відзначають, що шкода від такої діяльності просто колосальна: при видобутку яружного піску знищують рослинність, а видобуток річкового руйнує екосистеми Дніпра і Десни.

При цьому, зазначається у матеріалі, незважаючи на такі "жахливі" наслідки для екології, ні правоохоронці, ні місцева влада, не робить нічого, щоб це припинити. Причиною автори статті називають те, що "кришування" такого бізнесу дуже вигідне: щомісячна "такса" з одного кар'єра для прокуратури, поліції і СБУ, за інформацією Автомайдана, становить по 20 тисяч доларів, ще близько 10 тисяч доларів кожен місяць "заноситися в обладміністрацію".

"Не дивно, що всі кримінальні справи, які все ж правоохоронцям доводиться порушувати (активісти та екологи не сидять, склавши руки), в підсумку просто розвалюються", - говориться в статті.

Згідно з інформацією авторів, у Київській облраді навіть піднімалося питання про відставку прокурора області Євгена Бондаренка, який разом з іншими обласними чиновниками (зокрема, головою Києво-Святошинської прокуратури Юрієм Дмитрунем та іншими місцевими прокурорами) "зливає" справи щодо незаконного видобутку піску, але все марно.

Журналісти звертаються до генпрокурора Юрія Луценка з проханням розібратися в ситуації та навести порядок в Київській області.

"Хотілося б запитати нове керівництво ГПУ, що ще треба, щоб воно звернуло увагу на те, що діється в радіусі 100 кілометрів від його офісу? Стрільба повинна статися як у Рівненській області з бурштином? Про катастрофу с піском в області повинні заговорити екологи у всьому світі? Чи варто до цього доводити, якщо ситуацію можна виправити. Громадськість цього чекає!", - говориться в статті.