ua en ru

Журналіст: підвищення акцизів не гарантує зростання надходжень до бюджету

Різке підвищення акцизів абсолютно не гарантує підвищення надходжень до бюджету. Про це йдеться матеріалі журналіста Ліни Голубь, пишуть "Вести".

Автор матеріалу зазначає сумнівність цифр, які використовує Мінфін у своїх розрахунках. "Підвищення акцизів вони розраховують виходячи з розрахунків Мінекономрозвитку, а ці показники не зовсім реальні. Наприклад, МЕРТ оцінює обсяг ринку, в 71 млрд сигарет, виробники - у 67 млрд. В оцінках еластичності попиту також є великі розбіжності", - повідомило "Вестям" джерело в уряді.

Безумовно, зазначає джерело, не обов'язково брати за основу цифри бізнесу, але зовсім їх не враховувати теж не можна. Можна вирахувати якийсь середній показник.

"У 2014 році акциз на тютюнову продукцію був підвищений на 40%, але надходження до бюджету від нього зросли лише на 1,1%. Пропозицію підвищити адвалорний компонент акцизу на 50% (з 10% від максимальної роздрібної ціни до 15% від МРЦ) йде врозріз з прогресивними податковими практиками ЄС", - цитує видання директора відділу корпоративних питань JTI Україна " Олександра Когута.

Також, за словами директора відділу корпоративних питань JTI Україна " Олександра Когута, невизначеність з податковою реформою не дозволяє виробникам тютюнової продукції якісно планувати операційну діяльність, змушує терміново переглядати свої плани з виробництва, зовнішньоекономічної діяльності та логістики. Це може негативно відбиватися на інвестиційних проектах та на обсяги експортно-імпортних операцій.

В алкогольному сегменті, за словами директора асоціації "Виноградарі та винороби України" Сергій Михайлечко, "тінь", як мінімум, не буде зменшена. До того ж слід очікувати сплеск самогоноваріння.

"Вже сьогодні, інспектори різних виробників, які проводять аудит наявності продукції, розповідають, як продавці в лінійній роздробі "здають" точки продажу самогону. Вино просто не будуть купувати", - сказав він "Вестям".

У горілчаному сегменті, за даними "Укргорілки", спільний ринок споживання становить близько 700 млн бут./0,5 л в рік. З них близько 300 млн пляшок - нелегальні. "За розрахунками експертів щомісяця Держбюджет України недоотримує понад 400 млн грн. Це понад 5 млрд грн несплаченого акцизного збору на рік", - зазначив голови асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк.

Посилаючись на учасників ринку, видання прогнозує, що обидва проекти змін до Податкового кодексу в частині акцизів - урядовий і парламентський, не будуть прийняті: проект Южаніної занадто м'який, Мінфіну - занадто жорсткий. Виробники висловлюють надію на компромісний варіант, яким може стати індексація акцизів тільки на рівень інфляції - на 26,7%.