ua en ru

Жителі Кропивницького оскаржать у суді рішення ВР про перейменування міста

Жителі Кропивницького оскаржать у суді рішення ВР про перейменування міста

На Верховну Раду України (ВР) подають два судові позови - від народного депутата Сергія Ларіна і від жителів міста Кропивницького - з вимогою скасувати рішення ВР від 14 липня 2016 року про перейменування Кіровограда у Кропивницький як "незаконне". Адміністративні позови будуть подані у Вищий адміністративний суд України, повідомила українським ЗМІ юрист і політик Олена Лукаш, яка брала участь у підготовці позовів.

"Позов Сергія Ларіна і позов від жителів міста оформляються і будуть подані найближчим часом", - заявила вона.


У той же час, на своїй сторінці у ФБ Олена Лукаш написала, що правові аргументи з позовів кіровоградців можуть бути використані і жителями інших міст, перейменування яких "відбулося всупереч думці місцевої громади".

"Правові аргументи, викладені в ньому, можуть використовувати жителі інших міст, якщо вони не згодні з волюнтаристським перейменуванням. Перейменування повинні здійснюватися з обов'язковим урахуванням думки населення та пропозицій органів місцевого самоврядування. Є два шляхи: сидіти, нічого не робити і обурюватися, або йти захищати свої права в суд", - написала вона.

Лукаш не виключила, що позови жителів не знайдуть підтримки в українських судах і їх права доведеться відстоювати на міжнародному рівні.

"Їм (судам, - ред.) зараз не до конфліктів з владою, і, тим не менш, цей шлях потрібно пройти. Наступним етапом захисту буде перехід на міжнародний рівень. Зухвальців, які дорвались до влади, помилково іменують себе "народними депутатами", потрібно зупинити, і правові шляхи для цього є", - написала вона.

При цьому, на думку Лукаш, час для судових процедур у жителів "міст, які насильно перейменовують", є. "Відповідно до статті 7 Закону України "Про географічні назви" рішення про перейменування географічних об'єктів набирають чинності одночасно з набранням чинності Закону про державний бюджет України, в якому передбачаються відповідні витрати на перейменування", - пояснила юрист.

Раніше народний депутат, екс-глава Кіровоградської області Сергій Ларін повідомив, що команда юристів напрацювала два позови про визнання перейменування міста в Кропивницький "нелегітимним". Перший позов від нього як парламентарія, другий - від імені городян. "Зараз я не відстоюю ту чи іншу назву для міста. Головне зараз, щоб людям повернули право впливати на життя міста, вирішувати, як воно повинне називатися", - зазначив парламентарій.

При цьому Ларін порадив місцевій владі "не поспішати з заміною вивісок". "Не поспішайте витрачати бюджетні кошти на заміну вивісок і написів на стелах, що на в'їзді в обласний центр. Згідно із законом, місто як і раніше називається Кіровоград. Перейменування набере чинності разом із змінами до бюджету", - звернув він увагу.

Згідно з оприлюдненим Лукаш текстом позовної заяви, "рішення ВР, від 14 липня приймалося з грубими порушеннями регламенту - без внесення до порядку денного, обговорення в сесійній залі і поза тимчасовими рамками, встановленими Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки", що вже, на її думку, є причиною для його відміни за аналогією з рішенням ВАСУ від 1 червня 2016 року, який скасував постанову ВР "через грубі порушення регламенту при його прийнятті, підтвердженого постановою Верховного суду"

Жителі Кропивницького оскаржать у суді рішення ВР про перейменування містаЖителі Кропивницького оскаржать у суді рішення ВР про перейменування містаЖителі Кропивницького оскаржать у суді рішення ВР про перейменування містаКрім того, за даними юриста, рішення ВР порушує статтю 7 Конституції України, ряд законів України, а також статті 4 Європейської Хартії місцевого самоврядування, які передбачають обов'язкове врахування думки місцевої громади при прийнятті рішень про перейменування.

25 жовтня 2015 року за ініціативи міської ради було проведено опитування думки Мешканців Кіровограда. За даними ЗМІ, 76,6% жителів підтримали назву "Єлісаветград", 9,3% - "Інгульськ", 8% - "Златопіль" і лише на четвертому місці опинився "Кропивницький". Про ці результати були обізнані Інститут національної пам'яті та керівництво ВР, однак вони їх повністю проігнорували, що є грубим порушенням Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, додали у виданні.

Нагадаємо, Верховна Рада перейменувала Кіровоград у Кропивницький на своєму засіданні 14 липня. У квітні КМІС і соціологічна група "Рейтинг" представили результати соціологічного дослідження на тему перейменування міста. Згідно з даними соціологів, переважна більшість населення Кіровограда - 82% - проти перейменування міста в Кропивницький.