ua en ru

Жителі Кіровограда проголосували за перейменування міста на Єлисаветград

Жителі Кіровограда проголосували за перейменування міста на Єлисаветград Фото: Кіровоград

Міськрада передасть відповідні пропозиції до Верховної Ради України

Більшість жителів Кіровограда виступає за перейменування в Єлисаветград. Про це свідчать дані опитування, проведені вчора під час місцевих виборів, передає видання Гречка.

Вчора, 25 жовтня, з 8.00 до 17.00 біля всіх виборчих дільницях працювали групи опитування громадян з питання перейменування Кіровограда. В опитуванні взяли участь 45 863 тис. осіб (у місті живе близько 200 тис. чоловік). З них понад 35 тисяч проголосувало за Єлисаветград.

"Після виходу з дільниці людей, які проголосували, їм пропонували проголосувати за зміни назви міста. Голосували люди за паспортом, тобто за місцем реєстрації і видавався бюлетень, де представлено 7 назв, люди робили свою позначку і кидали його в ящик. О 17.00 ми робочі групи привезли у міськвиконком, щоб люди не вважали аби як, тому що багато людей у нас працювали на вулиці. Потім у приміщенні міськради і під контролем заповнювали протоколи", - розповів про процесі опитування заступник Кіровоградського міського голови Сергій Колодяжний.

Далі результати опитування міськрада збирається подати як пропозицію на розгляд Верховної Ради України.

Зазначимо, місто Кіровоград до 1924 р. називався Єлисаветградом, до 1934 р. - Зіновьєвськом і до 1939 р. - Кірове.

У 2000 р. в місті пройшов референдум з питання повернення історичної назви Єлисаветград, але питання про перейменування не пройшов - 70 % кіровоградців вважали, що робити це не потрібно. У 2008 р. було прийнято рішення провести новий референдум з цього питання, який вирішили поєднати з позачерговими виборами у Верховну Раду, проте президент України скасував указ про перевибори, і міський референдум не відбувся.

Згідно з прийнятим Верховною радою України у квітні і підписаному Президентом України в травні 2015 р. закону "Про заборону пропаганди комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів", протягом 9 місяців місто повинен бути перейменований.

Нагадаємо, в Україні до 21 листопада повинні перейменувати 22 міста і 44 смт.