ua en ru

В Україні перейменують 22 міста і 44 селища, - УІНП

В Україні перейменують 22 міста і 44 селища, - УІНП Фото: зміна вивісок в умовах урбанізму

Найбільше таких міст і смт - у Луганській і Донецькій областях

В Україні до 21 листопада місцеві громади виберуть нові імена або повернуть історичні назви 22 містам і 44 селищам міського типу. Про це з посиланням на закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам'яті.

Найбільше таких міст і селищ міського типу - в Луганській і Донецькій областях - 17 і 20 відповідно. Нагадаємо, що саме місто Луганськ раніше називався Ворошиловград, назву змінили ще в 1990 р.

У Криму треба перейменувати 9 смт. У Дніпропетровській обл. - 6 міст і містечок, разом з обласним центром. Так само потрібно перейменувати Кіровоград та ще 2 міста в області. 4 - в Одеській області, два - в Херсонській і по одній у Запорізькій, Житомирській, Харківській, Чернігівській та Полтавській областях.

В Україні перейменують 22 міста і 44 селища, - УІНП

(Фото: прес-служба УІНП)

УІНП розмістив роз'яснення щодо зміни назв і демонтажу пам'ятних знаків, а також карту міст і містечок, які будуть перейменовані. Загальний перелік населених пунктів, включаючи села, назви яких будуть змінені, інститут оприлюднить найближчими днями.

В Україні перейменують 22 міста і 44 селища, - УІНП

Зазначимо, що до 21 листопада місцеві громади мають визначитися з новою назвою. Опісля протягом 3 місяців Верховна Рада приймає рішення про перейменування. Додамо, що протягом півроку також будуть змінені назв вулиць, площ, географічних об'єктів. Рішення приймає відповідний орган місцевого самоврядування.

"Юридичні особи повинні змінити свої назви протягом місяця - до 21 червня, ЗМІ - до 21 серпня. Знаки для товарів і послуг, які містять обмеження згідно із законом, повинні бути змінені до 21 листопада. Винятки для перейменування становлять назви, пов'язані з видатними радянськими діячами української науки і культури, а також з рухом опору і вигнанням нацистських окупантів з території України", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 21 травня в Україні набули чинності закони про декомунізацію.

Як повідомлялося, питання перейменування міст України можуть вирішити на референдумах.