ua en ru

Жіночий марш та затримання: що відбувається у Білорусі

Жіночий марш та затримання: що відбувається у Білорусі Фото: протести у Білорусі (tut.by)
Автор: РБК-Украина

У Білорусі 35-й день поспіль проходять масові акції протесту з вимогою проведення нових виборів президента. Про те, що сьогодні відбувається у Мінську та інших містах країни, читайте у матеріалі РБК-Україна.

Силовики розігнали концерт на "Площі змін"

Ввечері у Мінську зібрався концерт на так званій "Площі змін", де знаходиться мурал з білоруськими діджеями, які увімкнули пісню "Змін" групи "Кіно" під час мітингу в підтримку Тіхановської. За це діджеїв затримали та утримували в СІЗО.

Однак сьогоднішній опозиційний концерт зірвали силовики.

Затриманих сьогодні журналістів будуть судити

Затриманих сьогодні на площі Свободи журналістів "Белсату" Катерину Андреєву та Максима Калітовського будуть судити за нібито порушення закону про ЗМІ та непокору представникам міліції.

За словами міліціонера, який складав протоколи на журналістів, суд у їх справі відбудеться не раніше вівторка, 15 вересня, а до того часу вони перебуватимуть в ізоляторі на Окрестіна в Мінську.

Лукашенко планує відвести війська від західного кордону

Лукашенко під час наради в адміністрації доручив Міністерству оборони оцінити доцільність перебування білоруської армії поблизу західного кордону після завершення військових навчань НАТО.

"Ми не можемо там довгий час без необхідності тримати Збройні сили в такій кількості. Тим більше, що це недешево обходиться", - пояснив він.

Лукашенко зібрав нараду силовиків

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко на фоні акцій протесту у Мінську та країні зібрав нараду керівників силових органів.

Жіночий марш та затримання: що відбувається у Білорусі

Фото: нарада силовиків під головуванням Лукашенка (t.me/pul_1)

У Мінську силовики затримали десятки осіб

За даними білоруської правозахисної організації "Весна", під час акцій протесту у Мінську силовики затримали понад 30 осіб. Серед затриманих журналісти іноземного телеканалу "Белсат" Катерина Андреєва та Максим Калітовський.

На жіночий марш у Мінську вийшли тисячі протестувальників

Участь у жіночому марші у білоруській столиці взяли декілька тисяч мітингувальників. Колони учасниць акції об'єдналися та пройшли від площі Якуба Коласа в сторону Академії Наук.

До протестів приєдналися жителі Гродно

У Гродно близько 30 дівчат зібралися поблизу торгового центру "Неман" на Радянській вулиці. Учасниці акції протесту співають пісні та скандують "Саджайте дерева, а не людей".

До дівчат підходили співробітники правоохоронних органів та попереджали, що проводити тут акцію протесту нібито незаконно, після чого пішли у припаркованих поблизу автомобіль.

Акцію на площі Свободи у Мінську розігнали

Білоруські силовики розігнали акцію протесту на площі Свободи у столиці країни. Через близько 20 хвилин після початку затримань на площі Свободи майже не залишилося мітингувальників. Учасники акції розійшлися по кафе і магазинах, щоб змішатися з натовпом.

У Мінську почалися затримання

На площі Свободи у Мінську силовики почали затримувати жінок, які прийшли сюди, щоб взяти участь у жіночому марші. Затримання здійснювали невідомі особи у військовій формі та балаклавах. Наразі невідомо, скількох учасниць акції протесту затримали.

До центру Мінська вирушили автозаки

Очевидці публікують фотографії, на яких видно, як колона автозаків прямує в сторону площі Свободи, де має сьогодні початися жіночий марш солідарності.

Фото: TUT.BY

Жіночий марш та ланцюги солідарності

Сьогодні у Мінську та інших містах Білорусі планується проведення жіночих маршів та ланцюгів солідарності на підтримку учасників акцій протесту.

Мітингувальники, як і раніше, вимагають нових прозорих виборів та порання всіх причетних до силових розгонів минулих акцій протесту, а також катування та вбивств протестувальників.