ua en ru

Бажання Вірменії вступити до МС унеможливило підписання документів з ЄС

Жоден документ між Вірменією та ЄС у Вільнюсі підписаний не буде. Про це, перебуваючи в Єревані, заявив сьогодні комісар ЄС із політики розширення Штефан Фюле. Водночас він висловив готовність співпрацювати з Єреваном.

Жоден документ між Вірменією та ЄС у Вільнюсі підписаний не буде. Про це, перебуваючи в Єревані, заявив сьогодні комісар ЄС із політики розширення Штефан Фюле (на фото ліворуч). Водночас він висловив готовність співпрацювати з Єреваном, передає радіо "Свобода".

"Угода про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі є двома частинами одного договору. Ви не можете відокремити одне від іншого", - зазначив він.

Президент Вірменії Серж Сарґсян (на фото праворуч) у рамках візиту до Москви 3 вересня заявив про готовність Вірменії вступити до Митного союзу, але запевнив, що разом із цим Вірменія не планує припиняти процес євроінтеграції. Раніше планувалося, що Вірменія та ЄС парафують угоду про асоціацію у Вільнюсі в листопаді цього року.

Нагадаємо, раніше Фюле заявив, що Росія дуже багато виграє від інтеграції країн Східного партнерства в Євросоюз і в європейську економіку.

"Загальний економічний простір - від Ліссабону до Владивостоку - заснований на правилах СОТ, ось що нам потрібне. Ми закликаємо східно-європейські країни поглиблювати взаємини з Росією, але головне, щоб це не суперечило асоціації і зоні вільної торгівлі з Євросоюзом", - сказав Фюле.

Крім того, він заявив: "Євразійський проект повинен поважати рішення наших східно-європейських партнерів, тиск Росії на них неприпустимий - це і ціни на газ, і торгівельні обмеження. Міжнародні відносини в 21 сторіччі так не будуються".

Фюле додав, що ЄС має намір насамперед розвивати взаємини з Україною, Молдовою, Грузією і Вірменією (крім них, у Східне партнерство входять Білорусь та Азербайджан), проте причини цьому не ідеологічні, а юридичні, тому що певні положення Митного союзу не передбачають повноцінної євроінтеграції інших країн.