ua en ru

Зеленський запросив президента Румунії на саміт Кримської платформи

Зеленський запросив президента Румунії на саміт Кримської платформи Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський запросив президента Румунії Клауса Йоханніса на установчий саміт Кримської платформи, який відбудеться у серпні 2021 року. Запрошення було висловлене під час сьогоднішньої телефонної розмови лідерів країн.

Зеленський розповів румунському президенту про нещодавнє загострення на Донбасі та вздовж українського кордону, а також подякував за заяву лідерів країн групи "Бухарест 9", яка підтверджує розуміння небезпеки політики Росії в Чорноморському регіоні.

Окремо лідери країн обговорили заходи, спрямовані на боротьбу з наслідками пандемії COVID-19, зокрема щодо забезпечення ширшого доступу до якісних і сертифікованих вакцин.

Зеленський і Йоханніс також зачепили нещодавні кроки України в напрямку європейської інтеграції. Український президент представив румунському колезі ініціативу щодо підтримки країнами ЄС майбутнього членства України в союзі і запропонував підписати відповідну декларацію.

"Це стане вагомим практичним внеском Румунії, поряд з іншими державами - членами ЄС, у підтримку європейської перспективи Української держави", - наголосив Зеленський.