ua en ru

Зеленський підписав закон "Про внутрішній водний транспорт": що зміниться

Зеленський підписав закон "Про внутрішній водний транспорт": що зміниться Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внутрішній водний транспорт". В законі прописано держрегулювання у сфері внутрішнього водного транспорту.

Про це повідомляє Офіс президента.

Зокрема, встановлюється і відповідальність судновласників за порушення законодавства про внутрішньому водному транспорті.

Закон повністю вступить в силу з 1 січня 2022 року. Проте ряд його статей наберуть чинності через три роки з дня опублікування документа, тобто 2 січня 2021 року.

Штрафи для судновласників

Закон передбачає, що за порушення на судновласників накладаються адміністративно-господарські штрафи.

За завантаження судна внутрішнього плавання понад вантажну марку загрожує покарання у розмірі 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень).

Такий же штраф передбачений за вихід у рейс судна внутрішнього плавання, яке не має суднових документів або стан корпусу чи суднові механізми та обладнання якого не відповідають встановленим вимогам.

Вихід у рейс судна внутрішнього плавання, не зареєстрованого у встановленому порядку або з відключеним чи несправним обладнанням для автоматичної ідентифікації судна, або з внесеними до такого обладнання недостовірними даними, каратимуть штрафом у 5 тисяч таких мінімумів (85 тисяч гривень).

За перевезення судном вантажу без оформлення транспортного документа, якщо воно передбачене законом або міжнародним договором України, передбачений штраф у розмірі 1 тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тисяч гривень).

За здійснення діяльності без внесення до Реєстру об'єктів інфраструктури внутрішнього водного транспорту власників річкових портів (терміналів) будуть штрафувати. Розмір покарання становить 3 тисячі таких мінімумів (51 тисяча гривень).

При цьому у разі вчинення однією особою двох або більше правопорушень штраф накладається за кожне правопорушення окремо.

Додаткові функції закону

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, закон також дозволить:

  • стимулювати суднобудування та відновлення українських підприємств;
  • лібералізувати ринок, допустивши судна під іноземним прапором, і стимулювати міжнародну торгівлю;
  • провести дерегуляцію галузі шляхом введення безкоштовного проходження шлюзів і часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;
  • спростити адміністративні процедури при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів

У Кабінеті міністрів вважають, що цей закон дасть можливість розвантажити і зберегти дороги, а також створити нові робочі місця.