ua en ru

Заяви синоду УПЦ (МП) виглядають спробою штучного розпалення конфлікту, - Мінкульт

Заяви синоду УПЦ (МП) виглядають спробою штучного розпалення конфлікту, - Мінкульт Фото: Мінкульт (РБК-Украіна)

У Мінкульті здивовані заявами УПЦ (МП)

У Міністерстві культури України повідомили, що заяви синоду УПЦ (МП) виглядають спробою штучного розпалення конфлікту. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства культури України.

У Мінкульті зі здивуванням і категоричним несприйняттям ставляться до окремих ухвал, що були прийняті під час засідання Священного Синоду Української Православної церкви (у єдності з Московським Патріархатом), яке відбулося 25 вересня 2018 року.

"У першу чергу, таку реакцію викликають рішення, з якими можна познайомитися в Журналі № 17 і які стосуються призначення Вселенським Константинопольським Патріархатом своїх представників-екзархів до України, які мають сприяти діалогу між різними православними юрисдикціями, що прагнуть об’єднання в Єдиній Помісній Православній Церкві", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що ані українське законодавство, ані традиції міжцерковних взаємин в Україні не передбачають права органів однієї церкви диктувати свою волю іншій церкві чи її представникам.

"У цьому контексті категоричні, нетолерантні та такі, як суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між церквами заяви синоду УПЦ (у єдності з МП), виглядають спробою штучного розпалення конфлікту - замість мирного спілкування, і потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву Єдиної Помісної Православної церкви в Україні", - заявили у Мінкульті.

Також у Мінкульті застерігають від використання мови ненависті, ворожнечі, та відтворення в Україні позицій, сповідуваних російським агресором.

"Міністерство культури України звертає увагу членів Синоду Української Православної церкви, що перебуває в єдності з Московським Патріархатом, на неприпустимість спроб перешкоджання діяльності представників інших церков, і зокрема Екзархів Вселенського Патріархату, у рамках правового поля України", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що синод Української православної церкви Московського патріархату вимагає, щоб экзархи Вселенського патріархату покинули "канонічну територію Української православної церкви", адже вони порушують міжконфесійний мир.