ua en ru

Заява Шлапака підтверджує слова Бахматюка, - нардеп

Заява Шлапака підтверджує слова Бахматюка, - нардеп Фото: Олексій Гончаренко

Гончаренко прокоментував ситуацію навколо Ukrlandfarming

Президенту України доведеться втрутитися в ситуацію навколо найбільшого українського агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка. Про це заявив заступник глави парламентської фракції БПП Олексій Гончаренко, передають ЗМІ.

"Я хочу, щоб зараз ця ситуація нарешті вирішилася. Вирішилася на користь країни, із збереженням вітчизняного товаровиробника", - зазначив Гончаренко.

Нагадаємо, три тижні тому прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не допустить тиску з боку Національного банку на найбільших вітчизняних виробників. Глава уряду, зокрема, згадав автомобільний завод "АвтоКрАЗ" Костянтина Жеваго і агрохолдинг Ukrlandfarming Олега Бахматюка. Однак, як повідомляли ЗМІ, вже 1 лютого Печерський суд в рамках розслідування справи про видачу Нацбанком рефінансування банку "Фінанси і Кредит" наклав арешт на майно "АвтоКрАЗ", що випускає вантажні автомобілі і броньовики для армії і Нацгвардії.

Володимир Гройсман доручив зайнятися виробленням рішень з проблеми "АвтоКрАЗ" і Ukrlandfarming Офісу по залученню і підтримці інвестицій. Передбачалося, що спільно з НБУ і урядом сторони зможуть досягти компромісу, який дозволить виробникам вирішити питання реструктуризації заборгованості перед Нацбанком. Однак з боку керівника офісу Даніеля Білака так і не озвучено, яким чином і в які терміни буде виконувати завдання, поставлене головою Кабміну.

"Немає жодних повідомлень. У минулу сесійну п'ятницю я направив депутатський запит на цю тему на ім'я прем'єр-міністра. Чекаю відповіді", - говорить Олексій Гончаренко.

Як заявляв екс-міністр фінансів, голова правління Приватбанку Олександр Шлапак, власник VAB Банку Олег Бахматюк дійсно пропонував Нацбанку план капіталізації фінустанови, причому основну частину необхідної суми готовий був внести сам акціонер.

"Я бачив це (заяву Шлапака, - ред.). Підтверджуються слова Бахматюка", - коментує Гончаренко.

За словами нардепа, уряд має запропонувати план виходу з ситуації, тупикової ситуації, коли робота найбільших виробників фактично блокується керівництвом Нацбанку.

"Я дочекаюся відповіді від прем'єр-міністра на депутатський запит, і тоді подумаємо. Але, в принципі, ситуація важлива і, цілком можливо, що Президенту треба буде втручатися", - заявив депутат.

Нагадаємо, 17 січня 2017 року власник найбільшого агрохолдингу України Ukrlandfarming бізнесмен Олег Бахматюк звернувся до президента і прем'єр-міністру з проханням втрутитися в конфлікт з головою Національного банку України (НБУ) Валерією Гонтаревої. "Уже більше 2,5 років Ukrlandfarming відчуває перманентні спроби рейдерського захоплення, інформаційних і юридичних атак, фінансовий та правовий тиск з боку НБУ, що може істотно позначитися не тільки на діяльність компанії, але і на стані економіки держави", - йшлося у зверненні.