ua en ru

Завод "Залив" підписав угоду про купівлю кораблебудівного підрозділу Bergen Group ASA за 18,2 млн дол

Суднобудівний завод "Залив" підприємця Костянтина Жеваго підписав угоду про купівлю кораблебудівного підрозділу норвезької Bergen Group ASA за 18,2 млн дол. Про це минулоъ п'ятницы норвезька компанія оголосила в своєму повідомленні на фондовій біржі в Осло, пише "Комерсант-Україна".

"Стратегії розвитку наших компаній збіглися. Норвежці шукали надійного партнера в проектуванні та виробництві корпусів, а ми - компанію, яка займається його наповненням і працює безпосередньо з замовником. Це прекрасна можливість для нашої компанії розширити свою присутність на нових ринках, а також отримати стабільні замовлення", - повідомив голова наглядової ради "Залива" Микола Кузьменко.

За 18,2 млн дол. "Залив" отримає 51% акцій в новоствореній компанії. Цій компанії будуть передані належні Bergen Group заводи Fosen і BMV. Після завершення операції обидва акціонера спільно внесуть 50 млн крон (8,36 млн дол.) в оборотний капітал нової компанії для подальшого розвитку. Крім того, компанія отримає близько 40 млн дол. для фінансування будівництва судів. Операцію планується закрити до кінця року після узгодження з антимонопольними органами і третіми сторонами.

Нова компанія з таким стратегічним партнером дозволить суттєво посилити контроль над виробничо-збутовим ланцюжком, говорить виконавчий директор Bergen Group Есл Солейм. "Ми раді об'єднати зусилля з Bergen Group. Нова компанія стане помітним і конкурентоспроможним гравцем у різних сегментах суднобудування", - зазначив Кузьменко.

Bergen Group заснована в Норвегії в 2002 р. в результаті об'єднання більше 20 компаній. Спеціалізується на трьох напрямках: офшорних послугах, суднобудуванні та сервісному обслуговуванні. Суднобудівельний підрозділ компанії володіє двома заводами: Fosen і BMV, які займаються внутрішнім облаштуванням судів, встановлюють двигуни, електронне та інше обладнання.

За словами Кузьменка, Bergen Group шукала партнера для поліпшення свого фінансового результату. "Ми вирішили продати цей підрозділ, тому що для нас занадто дорого виготовляти корпуси власними силами, тому нам потрібен був дешевший постачальник. Надалі наша компанія буде фокусуватися на офшорному напрямку і в меншій мірі - на суднобудуванні", - повідомив Есл Солейм. Зараз фінансовий стан Bergen Group далеко від ідеального. За результатами минулого року при виручці в 3,5 млрд крон (586 млн дол.) негативна EBITDA склала 508 млн крон (84,94 млн дол.), чистий збиток - 753 млн крон (125,9 млн дол.).

Суднобудівний завод "Залив" був побудований в 1938 р. на березі Керченської протоки. Останні шість років підприємство щорічно виробляє близько п'яти-шести корпусів суден для нафтогазової промисловості. Має власне конструкторське бюро. Поставляє продукцію в Нідерланди, Норвегію та інші країни. Чистий прибуток заводу в 2012 р. збільшився в 3,6 рази, до 5,93 млн грн, а чистий дохід - на 16,58%, до 315,78 млн грн. Підприємство з 2006 р. входить до ХК "АвтоКрАЗ" підприємця Костянтина Жеваго. Вперше компанії стали співпрацювати в 2011 р., коли Bergen Group розмістила замовлення на "Заливі" на будівництво і наповнення корпусу судна, призначеного для обслуговування бурових платформ.

Така кооперація допоможе залучити нових замовників, вважає заступник головного редактора журналу "Порти України" Валентина Михайлова. "Залив" в останні роки випускав в основному корпусу, а сучасну начинку на судна встановлювали вже в Європі. Європейські компанії виконують лише спецзамовлення, а в іншому програють конкуренцію китайським виробникам через більш високі ціни. Зараз "Залив" отримає регулярні замовлення, а більш дешеве виробництво в Україні дасть можливість бути конкурентними на світовому ринку", - говорить вона. Виконавчий директор асоціації "Укрсудпром" Юрій Алексєєв говорить, що "Залив" вже кілька місяців не має замовлень і займається лише ремонтом: "Купівля заводів в Норвегії дозволить українському заводу налагодити більш стабільну роботу".