ua en ru

Завершено розслідування причин вибуху 18 січня в луганській лікарні № 7.

Завершено розслідування причин нещасного випадку 18 січня в луганській лікарні № 7, повідомляє Інформаційний центр Держгірпромнагляду України.

Комісією з розслідування виявлено, що основними причинами вибуху є:

  • застосування ущільнювальної прокладки з матеріалу, несумісного з киснем у з'єднанні вентиль - редуктор балону з киснем;
  • використання балону, в якому разом з киснем був газ з високим вмістом вуглецю;
  • порушення технології заправки балонів медичним киснем;
  • застосування балонів з киснем безпосередньо в реанімаційних залах відділення (вони мають знаходитися поза межами приміщення);
  • допуск до обслуговування балонів з киснем осіб, що не пройшли навчання з їх безпечного обслуговування.

Через відсутність у комісії даних про місце заправки балонів (що неможливо встановити документальним і експертним шляхом), Держгірпромнагляд звернувся до прокуратури з проханням провести слідчі дії для встановлення винних в аварії осіб серед постачальників кисню.

Нагадаємо, що при вибуху в лікарні м. Луганська кисневого балону загинуло 16 осіб.

Щоб запобігти подібних аварій, на доручення уряду Держгірпромнагляд перевірив лікарні та станції, де наповнюють кисневі балони. Виявилося, що грубі порушення в медичних закладах є системним явищем. Провівши 1288 перевірок, інспектори вилучили майже 800 балонів з киснем, які знаходилися в приміщеннях лікарень (подібне порушення призвело до численних жертв у луганській лікарні), а експлуатацію ще близько 2,5 тис. довелося тимчасово припинити через порушення правил безпечної експлуатації.

До вибуху Держгірпромнагляд не мав права проводити перевірки лікарень через запроваджений Кабінетом міністрів України мораторій на перевірки підприємств з незначними виробничими ризиками, до числа яких зараховано й лікарні.