ua en ru

Посуха в Європі може бути найгіршою за останні 500 років, - Guardian

Посуха в Європі може бути найгіршою за останні 500 років, - Guardian Фото: посуха в Європі може бути найгіршою за останні 500 років (freepik)

Річки Європи висихають, адже цьогорічна посуха може бути найгіршою за останні 500 років. Місцями найбільшу річку Франції Луар можна перейти пішки. Рейн швидко стає непрохідним для барж. В Італії річка По на 2 метри нижча за норму, що завдає шкоди врожаю.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Guardian.

Посуха в Європі може призвести до драматичних наслідків для промисловості, вантажних перевезень, виробництва енергії та харчових продуктів - так само, як дефіцит поставок і зростання цін через вторгнення Росії в Україну.

Погіршення клімату, як надзвичайно посушливі зима та весна, а потім рекордні літні температури та повторювані хвилі спеки призвели до того, що основні водні шляхи Європи не поповнюються та дедалі частіше перегріваються.

Оскільки протягом майже двох місяців у західній, центральній і південній Європі не було зафіксовано значних опадів, а найближчим часом їх не прогнозують, метеорологи кажуть, що посуха може стати найгіршою на континенті за понад 500 років.

"За останні 500 (років - ред.) не було інших подій, подібних до посухи 2018 року. Але цей рік, я думаю, гірший", - сказав Андреа Тореті з Об’єднаного дослідницького центру Європейської комісії.

Він зазначив, що існує "дуже високий ризик сухих умов" протягом наступних трьох місяців, додавши, що без ефективного пом’якшення інтенсивність і частота посух "різко зросте у Європі, як на півночі, так і на півдні".