ua en ru

Захист Шокіна заявляє про перешкоджання у доступі до правосуддя

Захист Шокіна заявляє про перешкоджання у доступі до правосуддя Фото: Віктор Шокін

У Шокіна очікують повний текст рішення ВАСУ до 25 квітня

Адвокат колишнього генерального прокурора України Віктора Шокіна Владислав Червінський заявляє про перешкоджання у доступі до правосуддя. Про це юрист сказав у коментарі журналістам.

Зокрема, він впевнений, що звернення в суд його клієнта було своєчасним, оскільки докази про незаконність зняття його з посади знайшли своє документальне підтвердження лише в лютому 2017 року.

"13 лютого 2017 року ми отримали відповідь Апарату Верховної ради, що голоси нардепів: Дубініна, Кузьменка, Москаленка і Святаша, яких не було на пленарному засіданні, були зараховані при голосуванні. А вже 27 лютого 2017 року ми отримали інформацію від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про те, що, за заявою народного депутата Олександра Онищенка про факти підкупу народних депутатів при голосуванні за відставку Шокіна, Національним антикорупційним бюро України проводиться розслідування за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України", - повідомив адвокат.

За його словами, Шокін звернувся в суд 13 березня 2017 року, в межах місячного строку на подання позову. Тому адвокат вважає, що є всі підстави стверджувати, що звернення до суду було своєчасним і обґрунтованим.

Він також підкреслив, що, згідно зі статтею 99 КАС України, для звернення до суду у справах щодо звільнення з публічної служби встановлюється місячний термін, який обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

"Безпідставно не приймаючи наші аргументи щодо строків звернення до суду, нас намагаються позбавити доступу до правосуддя, але це повністю суперечить практиці Європейського суду з прав людини, якою повинні керуватися українські суди при здійсненні правосуддя, а саме: право доступу до суду повинно бути ефективним, а особа повинна мати реальну можливість оскаржувати дії, які порушують її права (справа "Белле проти Франції" від 04 грудня 1995); такі характеристики процесу, як справедливість, публічність, динамізм, позбавляються сенсу, якщо немає прямого судового розгляду (справа "Голдер проти Об'єднаного Королівства" від 21 лютого 1975 року)", - пояснив адвокат

Він підкреслив, що при розгляді цієї справи суд повинен був керуватися не тільки принципом законності, але і в першу чергу принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

"У нас є термін на підготовку заяви про перегляд рішення ВАСУ. Сподіваємося, що ВАСУ своєчасно підготує повний текст судового рішення. Чекаємо його не пізніше 25-го квітня. Після ознайомлення з повним текстом вчорашнього рішення ВАСУ, ми проведемо консультації з клієнтом для узгодження позиції щодо перегляду рішення Верховним судом України", - резюмував адвокат Шокіна.