ua en ru

Захист Савченко представив докази її невинності

Захист української льотчиці Надії Савченко має відеодоказ, підтверджує, що її викрали ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Про це повідомив адвокат Марк Фейгін в ефірі телеканалу "24".

На відео знято, як терористи наділи на голову Савченко пов'язку і допитують її.

"Те, що це територія України, не оскаржить навіть слідство, оскільки слідство не стверджує зворотного, а погоджується з тим, що вона потрапила в полон в батальйон "Зоря" 17 червня. Тут набагато важливіше час", - повідомив Фейгін.

За словами адвоката, власні експерти визначили, що відео було знято близько 10:00 годин ранку.

Позиція слідства така, що Савченко коректувала вогонь, коли були вбиті російські журналісти, а після цього, близько 12 годин, зателефонувала комбатові "Айдара" Сергію Мельничуку. Однак дані слідства і відео не збігаються, адже згідно з доказами захисту, Надія вже дві години перебувала в полоні, у неї забрали телефон і наділи балаклаву.

"Наші фахівці провели свою експертизу. Великий фахівець з астрономії визначив по градусам, азимутах, позиції сонця, що це 10:00 ранку", - зазначив Фейгін.

Захист Савченко подала клопотання, щоб це відео долучили до матеріалів справи і було проведено дві експертизи (для визначення голоси Савченко і цифрова експертиза на визначення часу зйомки).

Автор відео теж відомий - це громадянин Росії Єгор Русскій, який зараз називає себе "мером" Лутугине, яке знаходиться на підконтрольній бойовикам частини Луганщини. Адвокати вимагають у слідства, щоб допитали і його.

Нагадаємо, захист Савченко має намір запустити нову міжнародну процедуру з її звільнення.