ua en ru

Захист Pussy Riot оскаржила вирок, винесений учасницям панк-групи

Захист панк-групи Pussy Riot оскаржила вирок Хамовнічеського суду Москви, винесений нещодавно у відношенні трьох дівчат за "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя. Про це у своєму Twitter повідомив один з адвокатів дівчат - Микола Полозов.

"Як ви вже здогадалися, скаргу на вирок у справі Pussy Riot ми подали", - написав Полозов.

Як очікувалося, захист, дочекавшись копії вироку, оскарже винесений суддею Марією Сировою вердикт. Раніше адвокати Pussy Riot неодноразово заявляли, що будь обвинувальний вирок у справі їх підзахисних - незаконний. Юристи збираються звернутися і в міжнародні судові інстанції, аж до Європейського суду з прав людини.

Раніше захист Pussy Riot заявляв, що впевнений в тому, що винесений вирок залишать у силі. Також Полозов заявляв, що учасниці Pussy Riot не будуть просити помилування.

Водночас тривають акції в захист Pussy Riot в різних країнах світу. В соціальних мережах велике поширення одержав текст листа британського актора і письменника Стівена Фрая засудженим учасницям групи.

Як повідомлялось, 17 серпня ц.р. Хамовнічеський районний суд Москви засудив кожну з учасниць панк-групи Pussy Riot - Надію Толоконнікову, Марію Альохіну і Катерину Самуцевіч до 2 років позбавлення волі. Вони були визнані винними за ч.2 ст.213 (хуліганство, вчинене з мотивів національної ненависті і ворожнечі) Кримінального кодексу РФ.

Нагадаємо, 21 лютого 2012 р. активістки Pussy Riot влаштували так званий панк-молебень в храмі Христа Спасителя в Москві. Вони виконали пісню під назвою "Богородиця, Путіна прожени!". У ній містилися ненормативна лексика і критика на адресу Володимира Путіна, який займав тоді посаду прем'єр-міністра РФ, а також патріарха Кирила. За фактом цієї акції було порушено кримінальну справу. У рамках розслідування були затримані три активістки Pussy Riot. Суд прийняв рішення заарештувати, незважаючи на той факт, що у двох дівчат є діти. 30 липня розпочався судовий процес, під час якого адвокати учасниць Pussy Riot заявляли про численні процесуальні порушення. Захисники обвинувачених також відзначали нестиковки в процесі. За їх словами, в свідченнях потерпілих допущені абсолютно ідентичні орфографічні помилки - це може свідчити про те, що вони були написані однією людиною. На думку юристів, слідчий міг сфальсифікувати свідчення потерпілих у справі.

Поступово на підтримку обвинувачуваних стали висловлюватися авторитетні західні артисти, коло яких стрімко розширюється. Серед них музиканти Пол Маккартні, Мадонна, Стінг, Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Anti-Flag, Franz Ferdinand та інші відомі діячі культури.

Серед співвітчизників дівчат єдності в цьому питанні немає. Одні підписали лист на підтримку Pussy Riot. Серед них були в тому числі Барі Алібасов, Еммануїл Віторган, Борис Стругацький, Михайло Жванецький, Юхим Шифрін, Андрій Макаревич. Разом з тим ряд популярних російських виконавців, серед яких Валерія, Ваєнга, Олег Газманов, критично сприйняли акцію Pussy Riot, заявивши, що активістки заслуговують покарання.