ua en ru

Захист директора "Укрінтеренерго" подала апеляцію у справі про закупівлі вугілля у ПАР

Захист директора "Укрінтеренерго" подала апеляцію у справі про закупівлі вугілля у ПАР Джерело фото:twitter.com/РСН
Захист директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича 10 грудня направила в міський апеляційний суд Києва апеляцію у справі про закупівлі вугілля у ПАР.

Захист директора "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича 10 грудня направила в міський апеляційний суд Києва апеляцію у справі про закупівлі вугілля у ПАР. Про це говориться в повідомленні представників захисту "Укрінтеренерго".

"Ми просимо скасувати ухвалу слідчого судді Печерського суду Н. В. Новака про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, а так само скасувати встановлений заставу в сумі 365 млн 400 тисяч грн", - говорить адвокат сторони захисту Віктор Петруненко.

За словами юриста, ні юридично обґрунтованого аргументованого підозри щодо інкримінованого Володимиру Зіневичу злочину. При розгляді справи в суді першої інстанції стало очевидно, що звичайне господарське угоду між двома суб'єктами витлумачено прокуратурою як кримінальне правопорушення. Більш того, адвокат вважає, що заступник начальника відділу Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України О. В. Шрам надав йому вид кримінальної справи, виключивши з дослідження неспростовні факти того, що закуплений вугілля абсолютно придатний до використання на українських електростанціях.

"Спотворення, свідоме замовчування фактів та приховування доказів невинності Зіневича ставлять це справа поза межами закону і права", - говорить Петруненко.

На думку адвоката, у процесі розслідування не було прийнято до уваги незаперечний доказ якості вугілля - воно підтверджено сертифікатами якості, виданими міжнародними лабораторіями Incolab, а також експертними висновками ДП "Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут" та Інституту вугільних енерготехнологій НАН України.

Крім того, захист чиновника і компанії "Укрінтеренерго" розцінює суму застави, за словами Петруненка, як відверте знущання.
"Сума застави явно зашкалює за всі допустимі норми. А головне - що ця сума наближається до суми заявленого прокуратурою нібито "шкоди, заподіяної постачанням вугілля, який не горить", але який, як ми знаємо, вже практично повністю використаний на українських ТЕС. Вироблена електроенергія вже також спожита підприємствами і звичайними громадянами. За неї держпідприємства отримають відповідну плату", - говорить адвокат.

Далі захист планує подачу позову до Генерального прокурора України, який в ефірі на одному з українських телеканалів заявив про непридатність вугілля з ПАР для використання на українських ТЕС. Адвокати вважають, що генпрокурор введений в оману своїми підлеглими про цей факт, і будуть вимагати від відомства публічного спростування недостовірної інформації в цілях захисту честі, гідності та ділової репутації як директора ДПЗД "Укрінтеренерго" Володимира Зіневича, так і самої компанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що директор ДП "Укрінтеренерго" затриманий у справі про закупівлі вугілля у Південно-Африканської Республіки.