ua en ru

Захист бійців "Торнадо" опублікує спростовуючі факти у відповідь на відео ГПУ

Захист бійців "Торнадо" опублікує спростовуючі факти у відповідь на відео ГПУ Фото: рота "Торнадо"

За словами адвоката, деякі потерпілі не були знайомі з підозрюваними "торнадовцями"

Адвокати "Торнадо" обіцяють опублікувати спростовуючі факти у відповідь на відео із зали суду, опубліковане ГПУ. Про це розповів адвокат підозрюваних бійців розформованї роти "Торнадо" Володимир Якимів РБК-Україна в суботу, 6 серпня.

"Прокуратура опублікувавши цю нарізку, а це говорить про те, що суд дав їм цю нарізку. Це говорить про те, що хлопці, коли біля Оболонського суду висловлювали свій протест, то, напевно, чогось досягли. Хоча б зробили перший крок. Те, що суд дав дозвіл прокуратурі це все опублікувати, прокуратура опублікувала, говорить про те, що ми тепер теж можемо публікувати. Тільки ми опублікуємо те, що вони повирізали",- сказав адвокат.


"Ми цього відео не побоюємося абсолютно...Я, напевно, звернуся із заявою певною, щоб мені підтвердили на офіційному рівні, що у нас відкрите судове засідання. Суд дає відео прокурорів, прокурори - публікують. Тобто, у нас відкрите судове засідання?",- зазначив Якимів.

Захисник підкреслив, що подібне є маніпуляцією громадською думкою.

"Дивіться, щодо цього відео: там йдуть ті статті, які ставляться в провину. На відео розповідають про якісь грабежі, розбої, а цих статей немає. Говорять про зґвалтування, а статті 152 - немає і не було її спочатку...Вони нарізали в цій своїй нарізці (відео, опубліковане ГПУ, - ред.) вільні свідчення...а коли ми з цим показання починали влаштовувати перехресний допит - вони (потерпілі - ред.) всі попливли",- додав він.

Адвокат уточнив, що в матеріалах справи є експертизи, які підтверджують, що неможливо довести дії, які ставляться в провину підозрюваним, а сюжети змонтовані у відео у вигідному ракурсі для сторони обвинувачення.

"Було проведено близько 20 молекулярних експертиз, де було зазначено, що якщо б вони катували - то був би якийсь біологічний матеріал. Провели експертизу, вирізали там (у місці, нібито вчиненого злочину - ред.) все в цьому підвалі і жоден біологічний зразок не збігся з ДНК потерпілих. Тому, що їх ніхто і не намагався бити",- сказав він.

"Вони (сторона звинувачення - ред.) далі розповідають про катування. Там написано: палили електрошокерами, польовими телефонами, кидали сірники і так далі. Якщо б дійсно відбувалися злочини у такий спосіб, то були б опіки. Коли провели експертизи, тільки у одного, якого там нібито катували, були виявлені легкі тілесні ушкодження. Так ось, вони цього не розповідають і відео цього не показуює. Якщо б вони ("торнадовці", - ред.) палили, то були б ушкодження відповідні",- пояснив Якимів.

Крім того, Якимів підкреслив, що потерпілі плутаються у свідченнях, що виявилося під час перехресного допиту в залі суду.

За словами адвоката, під час допиту виявилося, що деякі потерпілі не були знайомі з підозрюваними "торнадовцями".

"Люди дають суперечливі свідчення абсолютно",- додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ оприлюднила відео закритого засідання по справі батальйону "Торнадо".