ua en ru

У Каталонії приймуть рішення щодо незалежності 26 жовтня

У Каталонії приймуть рішення щодо незалежності 26 жовтня Фото: протести в Каталонії (wikipedia.orgLohen11)

У Каталонії обговорять відповідь на можливе застосування статті 155 конституції

Засідання парламенту Каталонії незалежності призначили на 26 жовтня 2017 року. Про це повідомляє El País.

"Парламент Каталонії проведе в четвер засідання для обговорення інституційної відповіді на застосування статті 155 Конституції, узгоджене минулої суботи Радою міністрів", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, таке рішення прийнято на засіданні президії парламенту, яке проходило у понеділок вранці.

Зазначимо, раніше уряд Іспанії на екстреному засіданні 21 жовтня 2017 року вирішив застосувати 155-ю статтю конституції для вирішення каталонської кризи.

Так, Мадрид пропонує відсторонити від посад каталонський женералітет і протягом 6 місяців оголосити про проведення дострокових виборів у регіональний парламент, а до тих пір функції каталонського уряду повинні виконувати представники центральної влади.

Такі заходи тепер має затвердити сенат Іспанії, засідання якого проведуть 27 жовтня 2017 року.

У свою чергу, глава женералітету Карлес Пучдемон назвав рішення уряду Іспанії "приниженням" Каталонії і агресією проти демократії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву заступника прем'єр-міністра Іспанії Марії Сорайя Саєнс де Сантамарії, що Пучдемон втратить всі повноваження після того, як Сенат Іспанії схвалить статтю 155 Конституції. Вона дозволяє припинити політичну автономію Каталонії і введе пряме управління центрального уряду в регіоні.