ua en ru

Засідання щодо каплиці УПЦ МП на території Нацмузею історії перенесли на 20 вересня

Засідання щодо каплиці УПЦ МП на території Нацмузею історії перенесли на 20 вересня Фото: каплиця УПЦ МП (facebook.com/den kazansky)

Позиція Мінкульту незмінна: МАФ збудували незаконно

Засідання щодо визнання протиправним та скасування запису на право власності малої архітектурної форми (МАФ), встановленої на території Національного музею історії релігійною громадою УПЦ МП, перенесли на 20 вересня. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

Чергове засідання за позовом Національного музею історії України та Ігоря Луценка до Міністерства юстиції України та державного реєстратора Михайла Сіволіна в Окружному адміністративному суді м. Києва відбулося 10 вересня. У засіданні суду брав участь міністр культури України Євген Нищук.

"Міністерство культури не втручається у відносини релігійних конфесій. Наша мета забезпечити захист та збереження пам’ятки національного значення на території буферної зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка розташована на території Національного музею історії України. Позиція Мінкультури незмінна - вжиття невідкладних заходів по усуненню перешкод і забезпечити використання за цільовим призначенням земельної ділянки та збереження цінної історичної пам’ятки - фундаменту Десятинної церкви", - сказав Нищук.

За його словами, розглядається конкретне правопорушення в частині оформлення документів. Нищук висловив сподівання, що суд врахує і позицію Міністерства культури, яка повністю підтримує позивача.

Засідання щодо каплиці УПЦ МП на території Нацмузею історії перенесли на 20 вересня

Фото: засідання суду (mincult.kmu.gov.ua)

МАФ розташований на території охоронної (буферної зони) об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра".

Мінкультури наголошує, що єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ.

Нагадаємо, наприкінці січня двох киян арештували за спробу підпалити каплицю УПЦ МП. Провадження відкрили за статтею про "замах на умисне знищення або пошкодження майна". Затриманими були архітектори Олексій Шемотюк і Олександр Горбань.

Пізніше підозрюваних відпустили на поруки народних депутатів, а підпал каплиці засудив глава УПЦ київського патріархату Філарет.