ua en ru

Зарплата шахтарів "зависла" в неплатіжездатному банку з вини Демчишина, - профспілки

Сьогодні почалися стихійні страйки на державних шахтах Нововолинська, планує зупинити роботу і "Львіввугілля", а найближчим часом стихійні страйки перейдуть в організований протест держпідприємств вуглепрому. Про це повідомив лідер Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

За його словами, причиною страйку шахтарів стало те, що гроші, які призначалися на виплату зарплат державним вугільним підприємствам, були перераховані на рахунок неплатоспроможного банку.

За твердженням профспілкового лідера, знаючи, що банк "Київська Русь" відчуває проблеми з платоспроможністю, ставленик міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина у ДП "Вугілля України", заступник генерального директора держкомпанії Андрій Полторак розпорядився про перерахування 200 млн грн на рахунок проблемного банку.

"Заступник директора ДП "Вугілля України" Андрій Полторак - це "смотрящий" від міністра, він привів його з системи "Макдональдс". Уся відповідальність за фінанси лежить на ньому. Це він дав вказівку туди (в банк "Київська Русь" - ред.) гроші загнати. Знаючи, що вже є проблема, і в банку "Київська Русь" зависли 40 млн грн, він дає вказівку перерахувати ще 200 млн. Таким чином, 240 млн минулого тижня зависли", - коментує ситуацію Волинець.

У свою чергу, депутат ВР від фракції "Народний фронт", що представляє Волинську область, Ігор Гузь вважає, що розслідуванням даного інциденту повинна зайнятися прокуратура.

"Це вже питання не так урядове, як питання прокуратури. Якщо гроші на зарплати шахтарям застрягли в банку, це неприпустимо. Є Ощадбанк, інші державні структури, які повинні гарантувати захист і перерахування вкладів. Так що будемо розбиратися", - зазначає Ігор Гузь.

Під час брифінгу фракцій "Народний фронт" і "Самопоміч" у Верховній Раді, де депутати виступали з жорсткою критикою міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, голова підкомітету з питань вугільної промисловості комітету з питань ПЕК Михайло Бондар зажадав звільнення Демчишина, в тому числі, через перерахування коштів на рахунок банку "Київська Русь".

"Ці гроші, 240 млн грн, чомусь потрапляють на рахунки таких банків, як "Київська Русь". А це проблемний банк. З профспілками ми зустрічалися з Демчишиним, але з його боку не було ніякого розуміння. Тому ми в парламенті вимагаємо його звільнення", - сказав нардеп.

19 березня Національний банк України своєю постановою відніс банк "Київська Русь" до категорії неплатоспроможних.

Раніше повідомлялося, що в першій декаді березня компанія ДТЕК перерахувала на рахунок держпідприємства "Вугілля України" 300 млн грн за відвантажений відповідно до контракту вугілля.