ua en ru

Після запуску "Північного потоку-2" транзит газу через Україну впаде в 10 разів, - "Газпром"

Після запуску "Північного потоку-2" транзит газу через Україну впаде в 10 разів, - "Газпром" Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер (gazprom.ru)

Будівництво першої нитки "Турецького потоку" буде завершено за місяць

У Росії стверджують, що після запуску газопроводів "Північний потік 2" і "Турецький потік" транзит російського газу через Україну впаде в 10 разів. Про це заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, передає "Інтерфакс".

Водночас, з його слів, про повне припинення транзиту через Україну не йдеться.

"Ми не говоримо про те, що ми повністю перекриємо транзит через територію України. Тому що є суміжні держави, є регіони, які розташовані на кордоні з Україною з боку Європи і без сумніву, поставки в ці регіони Європи будуть здійснюватися транзитом через територію України. Інша справа, що це обсяги, які будуть без сумніву менш значні. Мабуть, може йтися про 10-15 млрд куб. м газу на рік", - сказав Міллер.

У 2017 році Україна транспортувала 93 млрд куб. м газу, у 2016 році - 82 млрд куб. м.

"Слід провести переговори. У всякому разі, це не ті умови, які ми отримали в рамках розгляду позову в Стокгольмському арбітражі", - відповів Міллер на питання про умови майбутньої співпраці.

Раніше у вівторок в "Газпромі" повідомили, що будівництво першої нитки "Турецького потоку" буде завершене за місяць.

Нагадаємо, в українському МЗС заявили, що в разі нереалізації проекту "Північний потік-2", Росія буде змушена домовлятися з Україною про новий контракт із транзиту газу до ЄС через територію України.