ua en ru

Запуск ОПЗ вигідний всім, але в першу чергу державі, - гендиректор ЕРУ

Запуск ОПЗ вигідний всім, але в першу чергу державі, - гендиректор ЕРУ Фото: Андрій Фаворов

Фаворов впевнений, що ОПЗ повинен працювати в ринкових умовах

Одеський припортовий завод (ОПЗ) повинен працювати в ринкових умовах. Про це в інтерв'ю українським ЗМІ заявив співвласник компанії "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ) Андрій Фаворов.

Зазначимо, як повідомили на початку березня у Фонді державного майна України, ПАТ "Одеський припортовий завод" буде працювати за давальницькою схемою з групою компаній ЕРУ.

"Ринок добрив в депресивному стані, а ціна газу почала рухатися вниз і з'явився сенс включити завод.... Ми ринкові трейдери і ми знаємо, скільки на міжнародному ринку коштує газ, і скільки коштують добрива. Ми також приблизно розуміли, скільки буде коштувати переробити газ в добрива. Грубо кажучи, 80% собівартості виробництва добрива — це газ. Крім того, закінчився опалювальний сезон. Споживання газу в країні різко впало. А якщо споживання товару, який ми продаємо, різко впало, то падає і наш бізнес. Тому ми почали дивитися, куди ми ще можемо продати свій газ. Подивилися на міжнародну ціну добрив, на ціну газу і побачили спред. Ми зробили ФДМ і ОПЗ конкретну пропозицію, що дозволяють запустити завод", — розповів він.

На думку Фаворова, запуск заводу вигідний всім, в першу чергу, державі, якій не потрібно витрачати близько 100 млн гривень на підтримку технологічних процесів, щоб завод не став металобрухтом. "Через ринкову кон'юнктуру зараз є альтернатива: завод працює або завод стоїть. Ми глибоко впевнені, що краще для всіх учасників ринку і для економіки в цілому, щоб завод працював", — заявив він.

Фаворов переконаний, що робота заводу допомогла підприємству зберегти кадри, а також вирішила соціальні проблеми в регіоні. Але поки завод стояв, його працівників заманювали на роботу конкуренти.

"Ми зробили пропозицію по заводу, який три місяці стояв. Кращі співробітники роз'їхалися в Африку і на Близький схід. Місцева влада була дуже стурбована ситуацією в регіоні, адже в місті Южному Одеської області всього два роботодавця: ОПЗ і порт "Южний". Половина міста залишилася без роботи, коли завод зупинився. Зрозуміло, що ми, трейдери, маємо мотивацію заробити, а не втратити. Але при цьому нам приємно, що завод почав працювати і люди отримують зарплату", — розповів він.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва заборонив компанії "Укртрансгаз" обмежувати газопостачання Одеському припортовому заводу і перешкоджати роботі підприємства.