ua en ru

Запуск лінії електропередачі з Хмельницької АЕС до Києва відбудеться 19 вересня

Запуск лінії електропередачі з Хмельницької АЕС до Києва відбудеться 19 вересня Фото: Всеволод Ковальчук

Запуск нової ЛЕП дасть можливість переключити лінію з Хмельницької АЕС на Київ і відключити лінію на ЧАЕС

Оператор Об'єднаної енергетичної системи України компанія "Укренерго" в рамках забезпечення роботи об'єднаної енергосистеми країни закінчила підготовчі роботи до запуску другої високовольтної лінії, яка поєднала Хмельницьку АЕС з підстанцією "Київська". Про це РБК-Україна повідомив голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

"Вчора закінчили роботи, тиждень на наладку і приймання. А в листопаді Каховська-750. У нас врожайний рік - закінчуємо майже всі довгобуди", - заявив Ковальчук.

Відзначимо, будівництво лінії завершилося ще в грудні 2015 року. Її довжина становить 129 км. Запуск нової ЛЕП дасть можливість переключити лінію з Хмельницької АЕС на Київ і відключити лінію на Чорнобильську АЕС.

Аналогічна лінія була пущена з підстанції Рівненської атомної електростанції також до підстанції "Київська" в грудні минулого року. Повітряна лінія ЗАЕС-Каховська 750 кВ (довжина 190 км), як і лінія з ХАЕС, будується за кредитні кошти ЄБРР, проектна вартість оцінювалася в 350 млн євро.

Нагадаємо, в середині серпня "Укренерго" включило в роботу нові повітряні лінії електропередач - заходи 330 кВ з підстанції 750 кВ "Київська".